Slovenija
20 ogledov

Več poslov, a za nižje cene

Cene stanovanj Žurnal24 main
Statistika. Povprečno lani kupljeno stanovanje je imelo 60 m2.

 

Cene stanovanj | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Lani so realno upadle cene vseh vrst nepremičnin, najbolj pa so se v primerjavi z letom prej pocenile hiše, v poročilu ugotavlja Geodetska uprava Slovenije (Gurs). Lani je bilo prodanih 7.300 stanovanj, kar je 30 odstotkov več kot predlani, in 3.500 hiš, kar pomeni 56-odstotno povečanje. Če primerjamo cene v zadnjem četrtletju lanskega leta s cenami leto prej, so se hiše realno pocenile za 8,9, stanovanja pa za 1,8 odstotka.

Prodajalci še kar vztrajajo
V Ljubljani so “zaloge neprodanih stanovanj največje, stanovanjske nepremičnine pa kljub temu še vedno precenjene”, pravi Gurs. Najbolj so se podražila stanovanja v Celju, Maribor pa je edino večje mesto, v katerem so se cene občutneje znižale. Na Gorenjskem je še precej neprodanih stanovanj, saj prodajalci njihovih cen niso znižali, hiše pa so se ob povečanem prometu pocenile. Le na Dolenjskem je bilo lani prodanih manj stanovanj kot predlani, saj cene ostajajo nespremenjene in “očitno previsoke”.

“Kaj bo, ne vemo. Cene bodo lahko še naprej drsele navzdol, toda da bo prišlo do hujšega padca, ki ga vsi pričakujejo, vse bolj dvomim,”
ocenjuje Marko Puschner, urednik portala Slonep. Na vprašanje, ali cene ne padajo zato, ker se prodajajo le novejša stanovanja na dobrih lokacijah, pa odgovarja, da je ne glede na to trend jasen: leta 2008 je bil vrh in sledil je padec, ki je bil od osem- do 15-odstoten.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.