Slovenija
68 ogledov

Več tisoč jih je zamenjalo dobavitelja, kdaj ga boste vi?

Števec za elektriko Boštjan Tacol
Eno leto akcije je naokoli, zato preverite, ali so se cene elektike in zemeljskega plina, ki ste jih plačevali lani, kaj spremenile. Pri ZPS so pripravili pregled najugodnejših ponudb v januarju.

V kampanji Zveze potrošnikov Slovenije Zamenjaj in prihrani je dobavitelja energije zamenjalo več kot 12 tisoč gospodinjstev oziroma je bilo sklenjenih več kot 14 tisoč pogodb, saj so v nekaterih gospodinjstvih zamenjali tako dobavitelja elektrike kot zemeljskega plina. 

PREBERI ŠE: 

daljnovod | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Zmagovalne tarife za elektriko in zemeljski plin v skupinskem nakupu so bile večinoma precej nižje od rednih januarskih cen obeh zmagovalcev, Energije Plus in Gen-I. "To seveda pomeni, da boste po izteku pogodbe Zamenjaj in prihrani plačevali višjo ceno, če ne boste ukrepali," poudarjajo pri ZPS. "Zato preverite akcijske ponudbe pri svojem obstoječem dobavitelju in konkurenci."

Najbolj ugodni v letu 2015

Elektrika
Zmagovalne tarife za elektriko (zmagal je Gen-I) so bile (vse cene so brez DDV) za enotno tarifo (ET) 0,05143 €/kWh, za večjo tarifo (VT) 0,05766 €/kWh in za manjšo tarifo (MT) 0,03037 €/kWh. Za primerjavo: v rednem ceniku Gen-I so bile januarske cene za enotno tarifo 0,05899 €/kWh, za večjo tarifo 0,06499 €/kWh in 0,03599 €/kWh za manjšo tarifo.

Zemeljski plin
V kampanji ZPS je najugodnejšo ceno za zemeljski plin ponudila Energija Plus, in sicer 0,29966 €/Sm3, v njihovem trenutnem rednem ceniku pa je cena višja, in sicer 0,33990 €/kWh.

tzmojemesto 01.10.2007, prekuhavanje vode, kuhinja, plin, grelec, stedilnik, lon | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Kombinacija elektrike in plina
Tisti, ki ste se v kampanji odločili za kombinacijo elektrike in zemeljskega plina, ste za električno energijo plačevali 0,05298 €/kWh za enotno tarifo, 0,05940 €/kWh za večjo in 0,03128 €/kWh za manjšo tarifo. Po izteku pogodbe bodo tudi za vas veljale prej zapisane cene za elektriko iz rednega cenika. Pri zemeljskem plinu pa je Gen-I ceno znižal, saj je bila cena v okviru akcije Zamenjaj in prihrani 0,29960 €/Sm3, cena po rednem ceniku pa je 0,29400 €/Sm3.

Pregled ponudb v januarju 2016

Elektrika (januar)
Najugodnejše ponudbe za gospodinjstva z enotarifnim merjenjem so januarja našli pri podjetjih Elektro prodaja E. U. (paket z vezavo Novi najceneje 2016, tudi obnovljiva energija), Energija Plus (Novi na Plusu 1/2016) in E3 (paket Udobni).

Pri dvotarifnem merjenju absolutnega zmagovalca ni, saj nobeden od ponudnikov ni najugodnejši pri obeh tarifah. Zato so za primerjavo izračunali povprečne cene, ki veljajo za gospodinjstvo, pri katerem je poraba enakomerno porazdeljena med oba časovna intervala. Najugodnejše ponudbe v januarju ponujajo pri podjetjih Elektro prodaja E. U. (paket z vezavo Novi najceneje 2016, tudi obnovljiva energija in paket Prihranek), Energija Plus (Novi na Plusu 1/2016) in RWE (paket Nevezani).

Zemeljski plin (januar)
Zemeljski plin ponuja gospodinjstvom 19 različnih dobaviteljev, nekateri so vezani le na svoja geografska področja, a izbira je kljub temu velika. Razlike v cenah so manjše kot v preteklosti, a še vedno lahko prihranite z izbiro ugodnejšega ponudnika. Razlika med najvišjo in najnižjo ponudbo je v januarju 16 centov za kubični meter, brez davka. Najugodnejšo ceno trenutno ponuja javno Komunalno podjetje Vrhnika, ki zemeljski plin dobavlja prebivalcem občin Vrhnika, Ljubljana, Logatec in Log – Dragomer. Drugi najugodnejši ponudnik je javno komunalno podjetje JEKO-IN Jesenice (Paket ZP in Paket 1), na tretjem mestu je Adriaplin (paket Preprosto po spletu).

Komentarjev 2
  • erikkk 14:09 13.januar 2016.

    Mene pa bolj zanima ponudnik ki ne bo računal tako visokih stroškov .. saj če tudi nič ne skuriš elektrike plačaš 40 evrov...

  • Avatar Leon
    Leon 14:00 13.januar 2016.

    To je enako ,kot bi zamenjal tank štelo ! Vsi imajo skupen interes ; PROFIT !