Slovenija
34 ogledov

Večer rekel bobu bob

''Janša je pokazal prezir do avtorskega dela in resnice.'' Žurnal24 main
V časniku Večer, ki vsako leto organizira akcijo Bob leta za najboljšo izvirno kratko misel, so zapisali, da je bila podelitev nagrade Janezu Janši leta 2006 ''dogodek, ki naši akciji ni v čast''.

Gre za izjavo, ki si jo je slovenski premier sposodil iz govora, ki ga je imel leta 1997 bivši britanski premier Tony Blair v Brightonu. Janša je nagrado prejel za izjavo ''Nikoli ne bomo največji, nikoli ne bomo najmočnejši, lahko pa smo najboljši,'' ki je bila dobeseden prepis Blairove.

Večer poudarja, da jih nagrajenec na ta vir ni opozoril, sami pa izvora izjav ne preiskujejo. V izjavi za javnost so še zapisali, da je Janša vtis avtorstva ''poskušal ohraniti tudi potem, ko je revija Mladina junija letos objavila nedvoumen dokaz, da je dobil nagrado za plagiat. Sprenevedanje, ki smo mu bili priča v tej razpravi, je samo še dokaz več, da je bob leta 2006 šel v napačne roke. Od vsakega dobitnika nagrade Bobu bob z neko upravičenostjo pričakujemo, da bo znal reči bobu bob tudi tedaj, ko je pod vprašaj postavljena njegova lastna praksa. Janez Janša pa tega ni zmogel. Edino, kar je v dosedanji razpravi o tem plagiatu pokazal, je prezir, ne samo do avtorskega dela, marveč tudi do resnice.''

S tem je bila po mnenju Večera povzročena škoda sami akciji in vsem dosedanjim nagrajencem, ''ki so to ugledno nagrado prejeli za dosežke svojega lastnega uma''. Kljub temu bodo Večerovci s podeljevanjem nagrade nadaljevali tudi v prihodnje, saj ''si je ustvarila toliko ugleda in socialnega kapitala, da tega ne more spremeniti noben plagiat''.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.