Slovenija
21 ogledov

Večina ne podpira interpelaciji zoper Viranta in Čuferja

Podpis stavkovnega sporazuma Saša Despot
Interpelaciji proti ministroma Virantu in Čuferju nimata večinske podpore slovenske javnosti, je pokazala anketa, objavljena v današnji izdaji Dela. Podpira ju le dobra tretjina vprašanih, polovica jima nasprotuje.

Interpelacijo zoper notranjega ministra Gregorja Viranta podpira 38 odstotkov anketiranih, 48 odstotkov pa je ne podpira. Še nekoliko manj podpore ima interpelacija zoper finančnega ministra Uroša Čuferja. Podpira jo 35 odstotkov vprašanih, ne podpira pa je 43 odstotkov.

Interpelacijo podpira več moških kot žensk

Glede na rezultate Delove ankete so interpelacijama precej bolj naklonjeni moški kot ženske. Med moškimi jih 45 odstotkov podpira interpelacijo zoper Viranta in 42 odstotkov zoper Čuferja. Med ženskami jih 31 odstotkov podpira interpelacijo zoper Viranta in 30 odstotkov zoper Čuferja.

Uroš Čufer | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Virantu ocena 2,53, Čuferju 2,32

Strankarsko gledano po podpori obema interpelacijama posebno izstopajo simpatizerji SDS. Interpelacijo zoper Viranta jih med njimi podpira 73 odstotkov, zoper Čuferja pa 62 odstotkov.

Virantu je 22 odstotkov vprašanih dalo šolsko oceno ena (zelo slabo) in 21 odstotkov oceno dve (slabo), štirico ali petico pa skupaj le 18 odstotkov. Povprečna ocena, ki so mu jo dali anketiranci, je tako 2,53, kar je manj od trojke, srednje ocene. Čuferju so anketiranci namenili še slabšo oceno, povprečno 2,32. Enako mu je prisodila več kot četrtina vprašanih.

Virant največ podpore kot predsednik

Anketirane so tudi vprašali, kateri od predsednikov strank jim je najbližji. Največ podpore je dobil Virant, predsednik DL, ki ga je izbralo 24 odstotkov vprašanih. Sledi Ljudmila Novak (NSi) z 21 odstotki, nato Janez Janša (SDS) z 19 odstotki, najmanj simpatij med predsedniki z desnega pola slovenskih strank pa uživa Franc Bogovič (SLS). Izbralo ga je 16 odstotkov anketiranih.

Tako Viranta poleg simpatizerjev DL nadpovprečno pogosto omenjajo tudi simpatizerji SD. Zanimivo je še, da so Janši nadpovprečno pogosto naklonjeni moški, Novakovi pa ženske.

Komentarjev 2
  • privat 19:42 18.november 2013.

    Viranta je treba obdržati ne glede kaj mafija pravi...

  • ennanova 12:18 18.november 2013.

    Nevzdržnost dolga ali pomen čustev za revolucijoO vlogi čustvene inteligence pri revoluciji…http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/1295-nevzdrznost-dolga-ali-pomen-custev-za-revolucijo