Slovenija
28 ogledov

“Večinoma zdaj dobijo manj”

center za socialno delo Šiška Saša Despot
Nepremičnine. CSD odkrivajo razpršeno lastništvo.

Sociala. “Kot sem izračunala na svojo roko, bomo plačevali več vrtca, otroških dodatkov bomo pa dobili manj,” je prepričana mamica štirih otrok M. J. “Ta zakon je narejen za take ... na primer pri nas v Bistrici je ogromno ljudi, ki dobijo občinsko stanovanje in še za tisto ne plačujejo najemnine. In ker imajo po navadi več otrok, lahko dobijo tudi socialno pomoč. Če ima od nas kdo kakšno hiško ali zemljo, pa nasrka. Če mene vprašate, je to svinjsko,” meni.

Na Centru za socialno delo (CSD) Koper, kot pripoveduje direktorica Tjaša Rodman, zdaj prihajajo na dan lastniki majhnih delov, 1/17 ali 1/25 nepremičnine. Po njenem mnenju je sicer prav, da se lastnina upošteva, a se sprašuje, “kako naj to prodaš in od tega živiš”. Sistem namreč sam sešteje dvajsetine, tridesetine ..., ki so jih prej ljudje zamolčali.

Ob 80 evrov

Direktorica CSD Črnomelj Marjetka Papež pa pravi, da bo večina prejemnikov socialnih transferjev, ki so jim že izdali odločbe, po novem dobila manj denarja. Denimo družina, v kateri sta oba starša brezposelna, brez imetja in z osnovnošolskim otrokom je po starem dobila 560 evrov socialne pomoči in otroškega dodatka, po novem pa bo dobila 80 evrov manj, pojasnjuje Papeževa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.