Slovenija
55 ogledov

Večletni boj za otroke

Boris Bračko je na sodišču dosegel odškodnino, ker je tri mesece neupravičeno pr Žurnal24 main
Nerazumno. Sodišče že več let odloča o skrbništvu, oče se ne predaja.

“Po sedmih letih boja s sodnimi mlini še vedno ne vem, zakaj sva leta 2003 z ženo ostala brez otrok in kaj je razlog za to, da osemletnega sina in devetletne hčere ne dobim nazaj,” pravi Boris Bračko, zoper katerega na mariborskem sodišču teče postopek za odvzem roditeljskih pravic.

Odvzemi otrok
Maribor. V CSD Maribor so v zadnjih treh letih staršem odvzeli 46 otrok, od tega je bilo šest otrok v rejniško družino nameščenih brez soglasja staršev. “Vzrok nikoli ni samo en, najpogostejši pa je nezmožnost staršev, da poskrbijo za otrokove materialne, čustvene in psihosocialne potrebe,” pravijo v CSD.

“Vedeli so, da če bodo zavlačevali, z ženo, sicer duševno bolnico, ne bova zdržala skupaj – otroci so le vezni člen družine,” razlaga Bračko in se z grozo spominja dneva, ko je zaradi prepira sam poklical policijo. “Vsi samo lažejo, moje otroke pa v rejniški družini zapirajo v hišo in ju pretepajo,” meni.

Pravico vzel v svoje roke
“Gre za očeta, ki ne sprejema čisto ničesar; piše pisma, pritožbe in grozi strokovnim delavcem. Pred kakim letom je sam prekinil nadzorovane stike z otroki, ki so mu bili dovoljeni eno uro na mesec. Vzel si je pravico, da ju obiskuje na domu, jima na vrata obeša stvari, za njima je celo odpotoval na morje,” pravi Janja Sajko iz Centra za socialno delo (CSD) Ruše, ki zadnja leta vodi primer, saj se je Bračko pritožil tudi nad CSD Maribor.

“Ne strinjam se s tem, da postopek na sodišču tako dolgo traja, a dejstvo je, da otrok ne more dobiti nazaj. Sodni izvedenec je zaznal tudi tako imenovan border line, osebnostno motnjo, oče nima nekih vzgojnih smernic,” razlaga Sajkova. Kdaj je na sodišču pričakovati razsodbo, pa nam zaradi izključenosti javnosti iz obravnav ni uspelo izvedeti.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.