Slovenija
189 ogledov

Vedno več pogrešanih otrok

pogrešani mladoletniki PU Celje
Mednarodni dan pogrešanih otrok. V Sloveniji je begov od doma vse več. Najpogostejši vzroki so konflikti doma, pri starejših pa želja po svobodi.

V zadnjem času je v Sloveniji najbolj odmeval primer treh najstnikov, ki so izginili aprila. Staršem so dejali, da gredo s šolo na ekskurzijo, ki pa je šola sploh ni organizirala.

Bili so razglašeni za pogrešane, policija je sprožila iskalno akcijo, oni pa so se zabavali na Obali in se po tednu dni iz Trsta javili staršem ter se vrnili domov.
Javnost je zmotil njihov porogljiv odnos po vrnitvi, ko so se policistom, ki so jih intenzivno iskali, celo posmehovali. Zagotovo pa ni bilo smešno to, niti skrb njihovih staršev niti količina sredstev, vložena v njihovo iskanje.

Sicer pa starejši mladoletniki velikokrat pobegnejo od doma, da bi lahko svobodno počeli, kar si želijo. Med najpogostejšimi vzroki pobega so tudi konflikti doma. Policisti pogosto iščejo tudi mlade, ki niso sami pobegnili od doma, pač pa jih je odpeljal eden od staršev. 

Tak je bil primer koroške deklice, ki jo je policija iskala več kot leto dni. Našli so jo pri babici.

Otroci se sicer ponavadi v zelo kratkem času domov vrnejo sami ali jih izsledijo starši, pogosto že istega dne. Primerov, ko otroke pogrešajo več kot nekaj dni, je malo.

Številka pri nas še ne deluje

V Evropski uniji število primerov pogrešanih otrok, ki presegajo meje ene države, vse bolj narašča. Tudi zato je smiselna čimprejšnja širitev evropske telefonske številke za pogrešane otroke 116 000. Številka deluje v 16 državah Evropske unije, Slovenije še ni med njimi. Se je pa že izkazalo, da je v veliko pomoč družinam, ki se soočajo z otrokovim izginotjem.

Etan Patz | Avtor: Reuters Reuters
Med prvimi na zavitku mleka

Ravno v teh dneh pa se je razpletla dobrih trideset let stara uganka o pogrešanem Etanu Patzu

Leta 1979 je izginil takrat šestletni Etan – starši so mu prvič dovolili, da se je sam odpravil od doma do avtobusne postaje. Newyorška policija je sporočila, da je 51-letni moški zdaj priznal, da je dečka ugrabil, zadušil in ga v plastični vreči odvrgel v smeti.

Etanov primer je pomemben, ker so ravno dan, ko je izginil, razglasili za dan pogrešanih otrok. Poleg tega je bil eden izmed prvih, čigar sliko, podatke in prošnjo za pomoč so objavili na embalaži za mleko. 



Komentarjev 1