Slovenija
43 ogledov

Vedno večja zasvojenost s spletom

Tablete za odvajanje od zasvojenosti s spletom (še) ne obstajajo. Žurnal24 main
Če spadate med ljudi, ki niti dneva več ne morejo preživeti brez spleta, potem imate nedvomno težavo, ki vedno bolj pesti naš planet.

Kaj je spletna zasvojenost? Gre za psihološko in vedenjsko težavo, ki se pojavlja po vsem svetu. Dejavnost, povezana z računalniškim priklopom na splet, pozitivno vpliva na vsakdanji način življenja, po drugi strani pa povzroča znatno količino stresa za člane družine, prijatelje in ljubljene osebe, pojasnjujejo strokovnjaki.

Direktorica Centra za okrevanje od internetne zasvojenosti (Center for Internet Addiction Recovery) in avtorica knjige Ujeti na spletu (Caught in the Net) Kimberly Young ugotavlja, da se pri pet do deset odstotkih Američanov, kar pomeni do 30 milijonov ljudi, pojavlja zasvojenost. Drugod po svetu so številke še višje. Po njenih navedbah so Kitajci, Korejci in Tajvanci še bolj zasvojeni – tam se številka giblje med 18 in 30 odstotki zasvojencev.

Gre za globalno težavo, kažejo raziskave in študije, ki se poskušajo poglobiti v nov vedenjski vzorec. In katere so največje zasvojenosti? Spletni seks, forumi z različnimi temami, strani za zmenke in druženje, virtualne vsebine, hazardne igre, strani s prodajo in videom.

Klinika za največje zasvojence
Coleen Moore, raziskovalka na inštitutu za zasvojenost v zvezni državi Illinois, pojasnjuje, da se po pomoč zatečejo zasvojenci od dvajsetega leta dalje pa do srednjih let, ki na spletu preživijo od 14 do 18 ur na dan.

Pri zasvojenosti pa ne gre samo za dejstvo, koliko časa preživi posameznik na spletu, temveč, kaj počne, ko je nanj priklopljen, poudarja Youngova. Veliko ljudi lahko uporablja internet, podobno kot uživajo alkohol, pa vendar ne gre za zasvojenost, ko pa izgubijo nadzor, potem to postane težava, pravi. Čas, preživet na spletu, ni toliko pomemben kot sam vpliv na posameznikov življenjski slog.

 

Rešitev ni v prepovedi, temveč v omejevanju. © iStockphoto

 
Testi pokažejo stopnjo zasvojenosti
Youngova sprva zasvojencem postavi diagnozo, nato pa rešijo test z dvajsetimi vprašanji. Po pregledu lahko določijo, kolikšna je njihova zasvojenost. Za slednjo pa za zdaj še ne obstajajo zdravila. V tem primeru gre bolj za zdravljenje. Koliko časa traja zdravljenje, je odvisno od posameznika. Povprečna doba pa se giblje med 30 in 90 dnevi, temu pa sledi še posebna oskrba.

Strokovnjaki še dodajajo, da zasvojenost s spletom, tako kot druge zasvojenosti, zahteva dosmrtno zdravljenje. "Zdravljenje je dolgotrajen postopek. Če posameznik pri terapiji ne sodeluje, se težava nenehno ponavlja," pravi Moorova.

Poleg zasebnih centrov, ki pomagajo pri zasvojenosti, pa se pojavlja vedno več neprofitnih organizacij za anonimne zasvojence (na primer Gamblers Anonymous, Kickporn.com, Online Gamers Anonymous in Sex and Love Addicts Anonymous).

Igrice vedno bolj priljubljene

Sprva so bile privlačne strani z novicami, klepetalnice, forumi in podobno. Zdaj je vedno več zasvojencev, ki na spletu igrajo videoigrice. Igric, za katere ni treba plačati, je vedno več. Ponudniki jih povezujejo tudi na najbolj priljubljene portale za druženje, kot na primer Facebook.

"Igrice so nepremagljive, zato so prve na seznamu stvari, s katerimi lahko postaneš zasvojen,"
pravi Brian Robbins , član mednarodnega združenja razvijalcev igric. Vendar spletne igrice nič bolj ne pripomorejo k zasvojenosti kot katerakoli druga oblika zabave, še dodaja.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.