Slovenija
12 ogledov

"Vegrad Slovencem nakopal sramoto"

1/30
Žurnal24 main
Za večino od okoli 570 delavcev Vegrada se izteka 15-dnevni odpovedni rok. Na Zavod za zaposlovanje se bodo lahko prijavili naslednji teden. "Vegrad je Sloveniji nakopal sramoto," trdi Pahor.
Fotografije današnjega vračanja dokumentacije Vegradovim delavcem si oglejte TUKAJ.

Kot je znano, je Vegrad v stečaju od 6. oktobra. Danes se izteče 15-dnevni odpovedni rok, po katerem bo stečajna upraviteljica Alenka Gril s sodelavci delavcem izročila dokumentacijo, potrebno za prijavo na zavod za zaposlovanje. Stekli bodo tudi postopki v zvezi z jamstvenim skladom.

Na zavodu se bodo delavci prijavljali prihodnji teden, predstavniki zavoda pa jim bodo dodelili točno določene termine.

Delavci bodo dobili tudi dokumentacijo, povezano s terjatvami, ki jih imajo do podjetja, tako da bodo stekli tudi postopki za uveljavljanje izplačil na Javnem jamstvenem in preživninskem skladu RS. Svobodni sindikat je od večine svojih članov v Vegradu dobil pooblastila za uveljavljanje zahtevanih izplačil na skladu, je povedal sindikalist Srečko Čater, ki pravi, da večina uveljavlja najvišji možni znesek izplačila.

Ta po pojasnilih sklada za vse pravice skupaj znaša 1930,2 evra neto, sklad pa davke in prispevke poravna ob izplačilu. Tisti delavci, ki se bodo odrekli pritožbi, lahko izplačilo iz sklada pričakujejo že v drugi polovici novembra.

Pahor:  "Vegrad Sloveniji nakopal sramoto"

Premier Borut Pahor je od pristojnih ministrov zahteval poročilo o Vegradu, saj želi vedeti, kaj se je dogajalo v tem podjetju, kjer je imela država delež, čeprav majhen. Pahor je dejal, da bo poročilo podlaga za ustrezne ukrepe, ni pa pojasnil katere.

Ob tem je ponovil, da je dobro, da je šel Vegrad v stečaj, saj lahko delavci dobijo nadomestila za brezposelnost, ministrom pa je obenem naložil, da delavcem pomagajo, pri čemer ima minister za delo Ivan Svetlik posebna pooblastila.

Pahor je ocenil, da je primer Vegrad, tudi zaradi razmer, v katerih so se znašli tuji delavci, Sloveniji nakopal sramoto. Ob tem je napovedal, da bo delavce Vegrada najverjetneje obiskal prihodnji teden.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.