Slovenija
113 ogledov

Veleposlanica podpisala Acto po navodilu vlade

nekateri poljski poslanci proti Acti EPA
Slovenska veleposlanica v Tokiu v precej osebnem zapisu na spletu obžaluje svoj podpis pod pogodbo, ki po mnenju mnogih, tudi nje, "jemlje svobodo delovanja na največjem in najpomembnejšem omrežju v zgodovini človeštva". Zato tudi podpira shod proti temu sporazumu.

Slovenska veleposlanica v Tokiu Helena Drnovšek Zorko je v zapisu na spletnem portalu Metina lista zapisala, da je sporazum Acta podpisala po navodilu in pooblastilu slovenske vlade. Po njenem državljanskem prepričanju sicer sporazum "omejuje in jemlje svobodo delovanja na največjem in najpomembnejšem omrežju v zgodovini človeštva in tako omejuje predvsem prihodnost generacije naših otrok".

Prav zato se veleposlanica opravičuje javnosti in izjavlja, da je sporazum podpisala "iz državljanske malomarnosti, zato, ker nisem bila dovolj pozorna".

Veleposlanica še zapiše, da ne ve, koliko je imela izbire, da ne bi podpisala, "vendar bi lahko poskusila". Obžaluje, ker ni izkoristila priložnosti, da bi se borila za "pravico do ugovora vesti nas birokratov".

Ministrstvo pojasnjuje, da nima pristojnosti za to tematiko

"Zunanje ministrstvo in njegovo veleposlaništvo v Tokiu nimata pristojnosti za spremljanje tematike, ki jo sporazum obravnava, in tako ni sodelovalo pri njegovem usklajevanju in sprejemanju," so zapisali na ministrstvu za zunanje zadeve.

Kot še pojasnjujejo na Mladiki, je veleposlanica v Tokiu sporazum v japonski prestolnici podpisala skupaj s še 21 veleposlaniki držav članic EU "v skladu z navodilom in pooblastilom" vlade po predlogu gospodarskega ministrstva, "kot uradna predstavnica Republike Slovenije na Japonskem in ne na svojo roko, kot je moč razbrati iz nekaterih obtožb na spletnih portalih".

Pri zunanjem ministrstvu še navajajo, da se tudi sicer večkrat zgodi, da mednarodne pogodbe podpisujejo po pooblastilu vlade najvišji slovenski diplomatski predstavniki, pooblaščeni v tujih državah.

"Treba preprečiti uveljavitev sporazuma"

Veleposlanica v Tokiu sicer še spominja, da bo to soboto v Ljubljani protestni shod proti ratifikaciji sporazuma Acta. "Resnična zaskrbljenost in odločenost slovenskih državljanov, da je treba preprečiti uveljavitev sporazuma, se bo odrazila v številu vas, ki boste prišli na shod," je zapisala in dodala, da prosi, naj bo kdo tam tudi v njenem imenu.

Po njenem prepričanju gre namreč za boj za ohranitev državljanskih svoboščin, kar je tudi v duhu dediščine njenega pokojnega brata, nekdanjega predsednika dr. Janeza Drnovška.

Veleposlanica še opozarja, naj bo njen primer v opozorilo, kako hitro lahko delamo napake, če pri boju za svoboščine popustimo.

Komentarjev 4
  • albert 14:41 31.januar 2012.

    Konjušarske riti v vladi podpišejo vse kar jim kdo ponudi pod rit. Ne vem pa ali podpisovanje takih stvari sodi v tekoče posle. Pahor izgini že preveč škode je že nastalo. Sicer pa upam, da to svinjarijo zavrne evropski parlament ...prikaži več slovenski ga najbrž ne bo.

  • trojanec 13:09 31.januar 2012.

    Nisem vedel, da je dolžina komentarjev omejena, zato dodajam: " Hvala za velikodušno gesto in povabilo. Izjavljam, da se bom v vašem imenu, spoštovana veleposlanica Helena Drnovšek Zorko, udeležil sobotnega shoda.

  • trojanec 13:04 31.januar 2012.

    Kaj pravi KZ 1 iz 1.11.2008: 26.člen: (1) Kaznivo dejanje je storjeno iz malomarnosti, če storilec ne ravna s potrebno pazljivostjo, s katero po okoliščinah in osebnih lastnostih mora in je zmožen kaj storiti ali opustiti. (3) Kaznivo ...prikaži večo dejanje ni storjeno iz malomarnosti, če storilec kljub potrebni pazljivosti povzroči prepovedano posledico, ki je ni bilo mogoče pričakovati in tudi ne predvideti njenega odvračanja.27.člen: (1) Za kaznivo dejanje, storjeno iz malomarnosti se storilec kaznuje samo, če zakon tako določa. (3) Sodišče sme storilcu, ki je storil kaznivo dejanje iz malomarnosti odpustiti kazen, če posledice dejanja storilca toliko prizadevajo, da izrek kazni v takem primeru očitno ne bi bil upravičen. "Resnična zaskrbljenost in odločenost slovenskih državljanov, da je treba preprečiti uveljavitev sporazuma, se bo odrazila v številu vas, ki boste prišli na shod." je zapisala in dodala, da prosi, naj bo kdo tam tudi v njenem imenu.Hval