Slovenija
166 ogledov

Velik premik v ljubljanski porodnišnici

doula Profimedias
Porodnišnica Ljubljana in doule so podpisali dogovor, na podlagi katerega so doule lahko prisotne pri porodu.

Dogovor je v veljavi od 18. novembra letos, kar pomeni, da lahko tiste nosečnice, ki so se odločile za spremstvo doule pri porodu, v njeni prisotnosti rodijo tudi v ljubljanski porodnišnici. Vodja porodnega bloka ljubljanske porodnišnice mag. Gorazd Kavšek je dejal, da so v ljubljanski porodnišnici pri porodih lahko prisotne doule, ki so se udeležile njihovega uvajalnega seminarja in podpisale etični kodeks obporodnih spremljevalk.

Martina Judež , doula in ena od podpisnic omenjenega kodeksa, je dejala, da so bile na sestanku seznanjene s porodno statistiko in trenutno veljavno doktrino v porodnišnici Ljubljana. Poleg tega jih je tamkajšnja babica seznanila s postopki od sprejema porodnice v bolnišnico do odhoda z novorojenčkom na oddelek. "S tem podpisom je sedaj uradno lahko ob porodnici kot drugi spremljevalec pri porodu prisotna doula. Doslej je bila doula lahko s porodnico v ljubljanski porodnišnici le, kadar partner ni bil prisoten," je povedala Judeževa.

Po besedah Judeževe so doule lahko prisotne pri porodih v porodnišnicah Jesenice, Kranj, Novo mesto, Brežice, Maribor in Ljubljana. Sama opaža, da si čedalje več parov želi podporo doule. "Sama sem prva leta spremljala le nekaj porodnic, v zadnjih dveh letih pa spremljam pri porodu približno tri ženske ali pare na mesec, večinoma drugorodke," je povedala o povpraševanju po doulah v Sloveniji.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Papaja Popi 17:27 04.december 2016.

    Ali si bolj neumnega izraza niso mogli izmisliti ?

  • Avatar Leon
    Leon 14:51 04.december 2016.

    Bodygouard in je zadeva rešena ! Doktor prdnit ne bo upal .