Slovenija
414 ogledov

Velik premik v ljubljanski porodnišnici

doula Profimedias
Porodnišnica Ljubljana in doule so podpisali dogovor, na podlagi katerega so doule lahko prisotne pri porodu.

Dogovor je v veljavi od 18. novembra letos, kar pomeni, da lahko tiste nosečnice, ki so se odločile za spremstvo doule pri porodu, v njeni prisotnosti rodijo tudi v ljubljanski porodnišnici. Vodja porodnega bloka ljubljanske porodnišnice mag. Gorazd Kavšek je dejal, da so v ljubljanski porodnišnici pri porodih lahko prisotne doule, ki so se udeležile njihovega uvajalnega seminarja in podpisale etični kodeks obporodnih spremljevalk. 

Martina Judež, doula in ena od podpisnic omenjenega kodeksa, je dejala, da so bile na sestanku seznanjene s porodno statistiko in trenutno veljavno doktrino v porodnišnici Ljubljana. Poleg tega jih je tamkajšnja babica seznanila s postopki od sprejema porodnice v bolnišnico do odhoda z novorojenčkom na oddelek. "S tem podpisom je sedaj uradno lahko ob porodnici kot drugi spremljevalec pri porodu prisotna doula. Doslej je bila doula lahko s porodnico v ljubljanski porodnišnici le, kadar partner ni bil prisoten," je povedala Judeževa. 

Po besedah Judeževe so doule lahko prisotne pri porodih v porodnišnicah Jesenice, Kranj, Novo mesto, Brežice, Maribor in Ljubljana. Sama opaža, da si čedalje več parov želi podporo doule. "Sama sem prva leta spremljala le nekaj porodnic, v zadnjih dveh letih pa spremljam pri porodu približno tri ženske ali pare na mesec, večinoma drugorodke," je povedala o povpraševanju po doulah v Sloveniji. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Papaja Popi 17:27 04.december 2016.

    Ali si bolj neumnega izraza niso mogli izmisliti ?

  • Avatar Leon
    Leon 14:51 04.december 2016.

    Bodygouard in je zadeva rešena ! Doktor prdnit ne bo upal .