Slovenija
27174 ogledov

Velik slovenski podjetnik: Delo na črno, šikaniranje, žalitve, videonadzor

Natakar Profimedia Študentje delo v svoji stroki najdejo le stežka.
Razkrita nova zgodba spornega ravnanja z zaposlenimi.

Delavci podjetij in lokalov koprskega podjetnika Andreja Maglice so za RTV Slovenija razkrili, v kakšneih razmerah delajo. Govorijo tako o delu na črno, neizplačevanju plač, plačilih v gotovini kot tudi predolgih delovnikih, šikaniranju, žalitvah in videonadzoru zaposlenih. Maglica je lastnik igralnic, restavracij, gostiln, barov, Nogometnega kluba Drava. 

Maglica, ki ima v lastni 17 podjetij, je po poročanju RTV Slovenija "zadolžen na vse strani, s kupom sodnih izvršb in tožb se predstavlja kot delodajalec, ki zgledno skrbi za svoje delavce". Slednje zaposleni in nekdanji zaposleni zanikajo. 

Ena od zaposlenih je povedala, da je bila zaposlena v enem od podjetij, delala pa še za preostala druga podjetja delodajalca in to za eno plačo. V pogodbi naj bi bilo dogovorjeno, da dobijo zaposleni osnovno plačo, razlika pa je nato izplačana v gotovini. Maglica te navedbe zanika. Pisno je odgovoril, da plače izplačujejo na bančne račune zaposlenih. 

Zaposleni njegove navedbe zanikajo in trdijo, da so dobivali plačila na roko. Ko nastopi dan za izplačilo, dobijo listek, na katerem je zapisan znesek, sami pa se morajo na ta listek podpisati. Ob tem dodajajo, da te gotovine običajno ne dobijo, ker naj delo ne bi bilo opravljeno, kot bi bilo treba. Zaposleni trdijo, da so bile plačilne liste iz meseca v mesec drugačne, da je bila plača iz meseca v mesec nižja in da za nadure ni dobila plačila. Lastnik je te navedbe za RTV Slovenija zavrnil in zapisal, da se nadure izplačajujejo. 

Zaposleni razkrivajo tudi druge pritiske. "Morala sem pospraviti skladišče in sem ga, nato so ga spet razmetali drugi delavci, imam fotografije. A mi je govoril, da me bo udaril po žepu, da bom plačala čistilni servis, da mi bo trgal od plače," so povedali. "Kar naprej so bili pritiski, tega nisi v redu naredil, onega nisi v redu naredil. Kar naprej očitanje, da smo mi krivi, če ni gostov," je še eden od primerov. 

Delavci omenjajo slabe odnose. Ves čas naj bi bili v strahu, kdaj bodo dobili opomin, o objokanih pomivalkah, ki jih je nahrulila lastnikova desna roka, o ogromnem obsegu dela in žaljenjem, če delo ni bilo opravljeno v doglednem času. "Njegov način komuniciranja je prek aplikacije WhatsApp, 24 ur, tudi ob enih ponoči, ob treh. Naredi mi to za tisto podjetje, pa za tisto drugo. To naredi zdaj takoj. Pritisk je bil po obsegu dela neznosen," dogajanje opisuje eden zaposlenih.

Kot piše RTV Slovenija, naj bi tujci, ki so zaposleni v podjetjih v lasti Maglice, bili plačani v gotovini. Lastnik naj bi jim vzel bančne kartice, na katere nakaže zakonsko določen znesek, ki ga nato dvigne, delavcu pa da polovico tega zneska. Tuji delavci pred kamere niso želeli. Maglica je za RTV Slovenija pojasnil, da "nikomur ne zadržujemo bančnih kartic." 

Maglica je zanikal tudi očitke, da naj bi v gostilni na Burji v določenih obdobjih sprejemali izključno gotovino. Dodal je še, da inšpekcijski pregledi niso ugotovili kršitev. 

To naj, po poročanju RTV Slovenija, ne bi držalo, saj naj bi bile določene kršitve ugotovljene, prekrškovne odločbe izdane, več nadzorov pa še poteka. Izdanih je bilo tudi več glob, dodajajo. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 13
  • tanc 18:00 11.november 2022.

    Govori se samo v ju.... gospodarstvo je pa v vecini delo na crno izigravanje zakonov izkoriscanje delavcev ustvarjanje dolgov v mio eur in na drugi strani zastonj vrtec sola ... pa jokanje... veliki avtomobili jahte izcrpavanje drzave in podjetij

  • Pišmevuh 15:23 11.november 2022.

    Butl. Partnerka pa bela jetra.

  • Avatar šentjurčanka
    šentjurčanka 12:50 11.november 2022.

    Govori se samo, o javni upravi.Njim se skoz dogaja,mislim kar se plac tice.Zatiskanje oci pa za,trgovce ,gostince,gradbince...Vse se ve,pa nihce s k.... ne migne.