Slovenija
490 ogledov

Velika naložba družbe Lek, Pfizerjevo cepivo bodo polnili tudi v Ljubljani

Lek
Naložba družbe Lek je vredna preko 82 milijonov in bo prinesla 121 novih delovnih mest.

Farmacevtska družba Lek bo v Ljubljani vzpostavila nove proizvodne kapacitete na področju tekočih vial in prednapolnjenih brizg. Naložba je vredna 82,62 milijona evrov z DDV, država jo bo subvencionirala s 6,56 milijona evri. Obenem se bo odprlo 121 novih delovnih mest, poročajo Finance.

''Investicija vzpostavlja novo poslovno enoto, kar bo pozitivno vplivalo na povišanje dodane vrednosti, zaposlovanja, zagotovilo nadaljnjo rast podjetja ter zmanjšalo okoljski odtis,'' so zapisali v obrazložitvi v vladnem gradivu. Lekov projekt »Proizvodnja aseptičnih izdelkov – objekt 70« je tako po predlogu ministrstva za gospodarstvo vključen v načrt razvojnih programov za obdobje 2022–2025.

Začetek naložbe je bil predviden oktobra 2021, končali pa naj bi jo do oktobra 2024. Državno subvencijo, ki naj bi jo vlada predvidoma odobrila predvidoma v prihodnjem tednu, bodo izplačali v treh delih: letos do 2,98 milijona evrov, prihodnje leto do 3,44 milijona evrov, v letu 2024 pa največ 145.944 evrov, navaja časnik.

Polnili bodo cepivo Pfizer proti covidu-19

''Ljubljanska lokacija ima v proizvodnem procesu dve vlogi. Ena so trdni izdelki, kjer je Ljubljana med večjimi lokacijami znotraj Novartisa, z gradnjo novih zmogljivosti pa vzpostavljamo dodatne aktivnosti, predvsem omenjeno linijo za kontinuirano farmacevtsko proizvodnjo ter nekaj naložb v proizvodnjo inovativnih zdravil,'' je nedavnem intervjuju za Finance dejal predsednik uprave Leka Robert Ljoljo.

Lek je sicer lani sklenil podpisal pogodbo za polnjenje in pakiranje cepiva mRNA Pfizer/Biontech proti covidu-19. Dejavnosti so se že začele in so v intenzivni fazi, pošiljanje cepiv na trg pa bo steklo v prvi polovici letošnjega leta.

covid-19 Slovenija Pfizerjevo cepivo bodo polnili v Ljubljani

V načrtu je novi veliki proizvodni objekt 

Novartis je od prevzema Leka v letu 2003 v Sloveniji vložil skoraj tri milijarde evrov, od tega približno polovico za razvoj, polovico pa za širitev in posodobitev proizvodnih zmogljivosti. V zadnjih dveh letih so naložbe znašale 420 milijonov evrov. V Novartisovih družbah v Sloveniji je skoraj šest tisoč zaposlenih. Njihovo število se je v dveh letih povečalo za tisoč, navajajo Finance.

Nova naložba predvideva tudi izgradnjo proizvodnega objekta. Njegova neto površina novega bo merila več kot 14 tisoč kvadratnih metrov. Opremo bodo sestavljali trije sklopi, in sicer glavna proizvodna oprema, torej proizvodne linije, na katerih potekajo glavni proizvodni procesi, kot so polnjenje, sestavljanje, optična kontrola, pakiranje, ter pomožna proizvodna oprema in oprema za kontrolo in testiranje.  

Nova proizvodna enota bo opremljena z najsodobnejšo tehnološko opremo za aseptične procese, tako imenovano izolatorsko tehnologijo, ki novost v farmacevtski industriji v Sloveniji. Ta predstavlja najnovejše procesne rešitve z vidika aseptičnih pogojev in procesnih rešitev za to okolje. Z njo bo omogočena proizvodnja tehnološko in regulatorno najbolj zahtevnih farmacevtskih oblik, kot so biološka podobna zdravila, nebiološka kompleksna zdravila ter inovativna biološka zdravila.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 2
  • PasjaProcesija 14:14 27.januar 2022.

    Čudno, nova enota bo zmanjšala okoljski odtis. Lepo, da bodo delovna mesta, škoda pa da bo to pri Novartisu. 1,5 milijarde so vložili v razvoj. In koliko novih zdravil je Lek od prevzema razvil in dal v prodajo? Pravi Lek ...prikaži več ne obstaja več, to je samo Novartisova proizvodna izpostava. Izolatorska tehnologija je lahko novost v slovenski farmacevtski proizvodnji, narejena pa je najbrž bila pri Bia Separations (Ajdovščina). Če tega ni imela Krka, smo jo dobili zadnji. Pa ta cepiva bo treba prodati :)

  • bobubob 10:29 27.januar 2022.

    S tem se ni za hvaliti, prelivanje strupov bo pri nas, dobiček pa seveda ne... prelivalci pa bodo plačani kot prelivalci, s tem, da jih bo imel kasneje na zdravljenju kar ZZZS, invalidsko pa kasneje ZPIZ.....