Slovenija
32676 ogledov

Velika nelogičnost glede digitalnega covidnega potrdila po 1. februarju

QR koda Profimedia
Pravila izpolnjevanja PCT pogoja različna za tiste, ki so se najprej cepili in nato covid preboleli in tiste, ki so covid preboleli in se nato cepili. "Strokovnih opredelitev, zakaj bi bilo pri enem drugače kot drugem, ni," pravijo na NIJZ.

Kot je znano, bo s 1. februarjem veljavnost digitalnega covidnega potrdila (PCT) spremenjena. Dokazilo o cepljenju bo poteklo 270 dni od prejema drugega odmerka cepiva.

Poživitveni odmerek: veljavnost neomejena

Covid potrdilo se lahko podaljša, če se oseba cepi s poživitvenim odmerkom v roku 270 dni od osnovne sheme celjenja. Za cepljenje s poživitvenim odmerkom z mRNA cepivomvbo covidno potrdilo veljalo neomejeno, prav tako bo neomejeno potrdilo veljalo za tiste, ki so cepljeni s cepivom Jansen, ki so nato prejeli še en odmerek cepiva Pfizer ali Moderna. 

Samotestiranje Slovenija Kako prekiniti izolacijo

Za cepljene prebolele drugače kot za prebolele cepljene

Poleg navedenih bo neomejeno potrdilo veljalo tudi za tiste, ki so covid preboleli v zadnjih 180 dneh (oziroma do 14. septembra 2021 v zadnjih 240 dneh) ter bili cepljeni. Medtem pa covidno potrdilo za tiste, ki so bili cepljeni in nato preboleli, ne velja neomejeno. Za tiste, ki so bili (dvakrat) cepljeni in so po njem okužbo s koronavirusom preboleli, bo covid potrdilo veljalo 270 dni po cepljenju oziroma 180 dni po prebolelosti (od pozitivnega rezultata PCR testa). Trenutno so v Sloveniji cepljeni preboleli in preboleli cepljeni glede pogoja PCT izenačeni. 

Omikron cepljenje testiranje Zdravje V eni uri negativen in pozitiven

"Strokovnih opredelitev ni"

Nova pravila veljavnosti evropskega covidnega potrdila je z direktivo določila Evropska unija in bo veljalo za vse članice. V Sloveniji "Epidemiologi smo iskali različna strokovna merila in na tej osnovi je veljalo priporočilo, da se izenači za vse cepljene in prebolele neodvisno od vrstnega reda. Na tem še zmeraj, kar se tiče karanten, vztrajamo, saj strokovnih opredelitev, zakaj bi bilo pri enem in drugem drugače ni," pravi namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager. "Težko pa komentiram odločitev Evropske unije, ki z direktivo nalaga, kot nalaga," še pravi Čakš Jagrova. 

Nuška Čakš Jager Slovenija Čakš Jager: To še ni jasno glede omikrona

 

Komentarjev 34
  • bobubob 11:00 25.januar 2022.

    Kaj papirji, zdravje, zdravje. V veliko veselje prenekatere človeške gnide marsikdo nikoli ne bo izvedel, zakaj se mu je/bo življenje spremenilo na slabše.....

  • jakec1575 23:56 24.januar 2022.

    mene volj moti, da ti covid potrdilo dela tudi ko si v izolaciji. Pol pa folk bolan rine v trgovine ali pa v hribe lazi. pol jim pa sape zmanjka. sej z gripo tud ne lazis ne v trgovino ne ...prikaži več v hribe. mal dostojnosti, prijaznosti in spostovanja do drugih ne skodi.

  • Albatroz 23:37 24.januar 2022.

    Povsod po svetu poročanju o hormonskih zmešnjavah predvsem žensk srednjih let ki so se trikrat cepile samo Slovenija ima problem z potrdilom.