Slovenija
7745 ogledov

Čakš Jager: To še ni jasno glede omikrona

Nuška Čakš Jager Nebojša Tejić/STA
Študije in opažanja še vedno niso razjasnila vseh vidikov nove različice koronavirusa.

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 je namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Nuška Čakš Jager pojasnila nejasnosti glede nove različice omikron in gibanje števila okužb.

Omikron še vedno s številnimi negotovostmi

Glede na oceno resnosti različice omikron še vedno ostajajo določene nejasnosti. ''Več znanja je že o hujšem poteku bolezni in zmanjšanega tveganja za hospitalizacijo. To je prikazano tako v študijah kot dosedanjih opažanjih, a vendarle še vedno ni jasno, kakšen bo učinek tako množičnega zbolevanja na celotno populacijo, rizične skupine populacije, predhodne okužbe, starost, sočasnost drugih kroničnih bolezni in s tem posledično obremenitev bolnišnic,'' je dejala Čakš Jagerjeva.

Glede na zasedenost bolnišnic in oddelkov intenzivne nege je o povečanju poročalo 14 od 28 evropskih držav, je dodala. Slovenija se sooča s precej višjim številom pozitivnih primerov kot znaša povprečje Evrope. Aktivnih primerov je po podatkih Sledilnika trenutno 118.636.

''Smrti oziroma število smrti k sreči temu vzponu ne sledi,'' je pojasnila Čakš Jagerjeva.

Število okužb raste tudi v starejših starostnih skupinah in DSO

Okužbe še vedno prevladujejo v starostnih skupinah med 15 in 45 let. ''Opažamo, da se število pozitivnih primerov veča tudi v višjih starostnih skupinah, zaznavamo okužbe v domovih starejših občanov, kjer je nekaj izbruhov in primerov, a so ti primeri v večini blagi,'' je poudarila Čakš Jager in dodala, da delež okužb znotraj DSO ostaja manjši glede na celotno število primerov. 22. januarja je med 13.373 potrjenimi okužbami bilo 110 primerov iz DSO.

Močno se je povečalo tudi število pozitivnih primerov v šolah, a pri tem poudarja, da je to tudi posledica sistema spremljanja in nadzora v šolskih ustanovah, ki je dobro uveljavljen in pomaga pri obvladovanju nadaljnjega širjenja. Vidnejši vzpon okužb je tako v starostnih skupinah med 14 - 19 let, medtem ko med mlajšimi tega vzpona ni.

Izvor okužbe še vedno ostaja v največjem odstotku neznan ali pa je to domače okolje. ''Prevelik je delež tistih, ki ne želijo ali ne vedo povedati, zato je težko preprečiti nadaljnje širjenje,'' je še dejala Čakš Jagerjeva. Trenutno je sicer v Sloveniji zabeleženih 51.283 visoko rizičnih kontaktov.

Porast tudi drugod po Evropi

V drugem tednu tega leta beležimo 20% povečanje primerov na globalni ravni, največ v Aziji, kjer je tudi največja smrtnost. Največ novih primerov po državah beležijo v Veliki Britaniji, Franciji in Indiji, največjo incidenco na 100.000 prebivalcev pa v Evropi in Severni Ameriki. Padec števila okužb pa so zaznali v Afriki.

14-dnevno število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev v evropskem povprečju znaša 2.621, kar 464 več kot v prvem tednu januarja. Število primerov se povečuje že peti teden. Tedenski prirast števila primerov v Evropski uniji znaša 6,7 %, negativen trend pa se kaže v Italiji, Španiji, Grčiji, Malti, Finski in na Irskem.

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) predvideva, da bo število okužb še naraščalo, prav tako tudi število hospitalizacij, je povedala Čakš Jagerjeva. Predvidevanja ne vključujejo tudi porast števila smrtnih primerov. Omikron je presegel 50 % v skoraj vseh državah. Hitro širjenje omikrona prevladuje in izpodriva delto, čeprav je ta še vedno prisotna.

dezurni@styria-media.si

 

 
Komentarjev 10
 • rd2dmk2 14:25 24.januar 2022.

  mislim cel cajt govorijo... zaupajte stroki... ko pa jih kaj vprašaš.. pa nam ni nič jasno, mi tega ne vemo, bomo videli, ko bomo spregledali.. edino kar jim gre dobro od rok je risanje nekih krivih črt, ki jim tako ...prikaži več vehementno pravijo grafi in diagrami. mi je žal da sem oblekel plavo haljo , ne pa bele, pa čeravno je na njej pisalo ISKRA. dons bi noben sploh ne bi bil pozoren na tist napis, sam da bi bil v beli halji, pa bi leteli penezi na kup. kot železni opilki na magnet.

 • Avatar Antikrist
  Antikrist 13:10 24.januar 2022.

  A je fašist Janša že vrnil pretečena cepiva, ki si jih je sposodil pri fašistu Orbanu?

 • Ender3 12:37 24.januar 2022.

  To kovid krizo vodi politika pri tem pa, izbrana stroka statira. V podporo pa so jim tuje študije, ker svojih nimajo. Sramota !!!