Slovenija
15982 ogledov

Velika novost pri preživninah

Otrok, mleko. Profimedia
Zaradi sprememb zakona o Javnem štipendijskem, razvojnem, invalidskem in preživninskem skladu Republike Slovenije se 1. septembra obeta velika novost pri uveljavljanju nadomestila preživnine, ki jo izplačuje sklad tistim, ki jih starš preživnine ne plačuje.

Zdaj je pogoj za izplačevanje nadomestila preživnine predhodno vložena zahteva za izvršbo, od 1. septembra pa to ne bo več potrebno.

"Terjanje preživnine je že tako naporna odločitev, ki jo pogosto otežujejo težavne medosebne okoliščine. Hkrati gre za kompliciran in zamuden administrativni postopek , ki ga je praktično nemogoče izpeljati brez pravniškega znanja. Da otroci ostajajo brez preživnin, je tako pogosto posledica tega, da jih otroka ali njegova skrbnica ali skrbnik ne zna, ne zmore, ne utegne ali si ne upa uveljavljati," pravi državni sekretar Simon Maljevac.

Če starš ne plačuje preživnine, bo upravičenec ali njegov zakoniti zastopnik izpolnil in na sklad poslal zahtevo za uveljavljanje nadomestila preživnine, obrazce lahko najdete tukaj. Neplačilo preživnine pomeni, da je preživninski zavezanec tri mesece zaporedoma ni plačal oziroma preživnino plačuje neredno, kar pomeni, da v zadnjih dvanajstih mesecih dolguje vsaj tri povprečne mesečne preživnine.

Ko bo prejel zahtevo, bo sklad starša, ki ne plačuje preživnine pozval, naj se v osmih dneh izjasni o zadevi, torej poda pisno izjavo o neplačanih preživninah ali pa izkaže morebitna plačila preživnine, nato pa bo na podlagi zbranih dejstev izdal odločbo. Če je bila vložena izvršba in je bila neuspešno zaključena ali pa če izvršilni postopek traja že več kot dva meseca, poziva staršu, ki ne plačuje preživnine, ne bodo pošiljali, prav tako ne, če preživninski zavezanec biva v tujini.

Če bo sklad odobril nadomestilo preživnine, ga bo nato sklad terjal od preživninskega zavezanca.

Po novi ureditvi ni več najnižjega zneska nadomestila preživnine, saj se nadomestilo preživnine izplačuje tudi v primeru, če je znesek nadomestila preživnine nižji od 8,35 evrov.

Informacije glede postopka za uveljavljanje pravice do nadomestila preživnine lahko dobite tudi na brezplačni telefonski številki sklada: 080 14 14.

Sklad je avgusta na podlagi 2.657 vlog izplačal nadomestila preživnin v skupni vrednosti 313.839,25 evrov za 3.274 otrok, kar je povprečno 96 evrov na otroka.

Še vedno pa je finančno bolj ugodno vložiti izvršbo. "Če upravičenec vloži izvršbo na sodišče, lahko izterja preživnino v celoti in za nazaj ter tekočo preživnino. To velja, če ima preživninski zavezanec sredstva. Če pa vloži upravičenec zahtevo na skladu, bo prejel sredstva od naslednjega meseca od vložitve, ne pa tudi za nazaj. Sredstva pa so omejena z višino določenih nadomestil preživnine," pojasnjujejo na skladu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.