Slovenija
16960 ogledov

Velika novost pri testiranju

PCR testiranje v Stožicah
1/2
Saša Despot
Vse osebe s simptomi ne bodo več šle na PCR testiranje, rezultati se zagotavljajo v 48 urah, samoplačniško testiranje za pot v tujino do nadaljnjega odpade.

Vse osebe, ki imajo simptome covida-19 ali prehladnih obolenj, se bodo morale najprej testirati s hitrim antigenskim testom ali samotestirati, šele če bo ta pozitiven, bodo lahko šle na PCR test, je na novinarski konferenci dejal državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar. Ocenjujejo, da bi tako število potrebnih PCR testiranj zmanjšali za 30 odstotkov.

Tudi za tiste, ki nimajo simptomov, vstopnica za PCR testiranje ostaja enaka, pozitiven hitri test ali test za samotestiranje.

Posebej ranljive osebe s simptomi, nosečnice in otroci kot doslej obvestijo svojega zdravnika, ki jih naroči na PCR testiranje.

"Vsi ostali, ki imajo simptome, opravijo HAG test ali samotestiranje, če so pozitivni, se z dokazilom naročijo na PCR testiranje. Če je pri simptomatski osebi test negativen, se kljub temu izolira in ostane v izolaciji tri dni. V tem času lahko koristi bolniško. Če se težave nadaljujejo, obvesti ali obišče osebnega zdravnika in se naroči na PCR, če se težave ne nadaljujejo, ocenimo, da ni okužena," je pojasnil Vindišar.

Adijo plačljivi PCR testi za pot v tujino

Kot kaže do nadaljnega odpadejo vsi PCR testi za osebe, ki jih potrebujejo za potovanje. "Brez pozitivnega hitrega antigenskega testa na preiskavo PCR ne bo mogoče priti," je dejal Vindišar. Nov protokol stopi v veljavo jutri. 

Na izrecno vprašanje, ali zdaj ni mogoče plačati za PCR test, ki ga na primer za pot v Peking na olimpijske igre ga potrebujejo tudi naši športniki, je dejal: "Prioriteta so pacienti, ki te teste potrebujejo za postopke zdravljenja v ustrezni časovni komponenti. Iščemo možnosti za dodatne kapacitete, če jih bomo dobili, bomo te ostre pogoje lahko sproščali.Do iger v Pekingu je še nekaj časa, prepričan sem, da bo do takrat ta val izgubil svojo moč," je dejal. Če zasebni laboratoriji zagotavljajo izvedbo PCR testa kje drugje in ne v javnih laboratorijih, bodo lahko to zagotavljali še naprej.

"Namen spremembe je, da zagotovimo vzdržen sistem v laboratorijih in prednostno dostopnost za vse hospitalizirane in vse, ki imajo zdravstvene težave, ki potencialno zahtevajo hospitalizacijo. Za vse ostale pa čimprejšnjo potrditev okužbe," je dejal Vindišar.

Vsak, ki ima znake okužbe dihal se mora samoizolirati že v času čakanja na test in nato na rezultate, karkoli drugega je v teh razmerah nedopustno. Na rezultate testiranja čakajte doma.

Franc Vindišar

"Rezultate zagotavljamo najkasneje v roku 48 ur. Vsi se maksimalno trudijo, da je čim manj čakanja na odvzem in na rezultat. Tako povečane potrebe po testiranju so izjemen logističen podvig. Največja laboratorija sta običajno v enem letu opravila 10 tisoč PCR preiskav, kar zdaj naredita v enem delovnem dnevu. Zagotavljata pa tudi vse druge preiskave za vse hospitalizirane paciente," je dejal Vindišar.

 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • rd2dmk2 17:55 18.januar 2022.

    saj so dobili belohalniki dodatke in plus in višje razrede in nadure in dodatke na nadure in dodatke na ndodatke dodatkov, torej da neham naštevat.. zdej nej pa mal plunejo v roke in začnejo delat, ne bo jim krona z ...prikaži večz glave padla če enkrat jim mal švič kapne od nosa.