Slovenija
40387 ogledov

Velika podražitev elektrike

Električna vtičnica, razdelilec
1/2
zurnal24.si
Elektrika se je na osrednji evropski borzi podražila za četrtino. Se bo to poznalo na položnicah fizičnih oseb in kdaj?

Na borzi EEX se je elektrika v zadnjega pol leta občutno podražila. Megavatna ura pasovne energije za leto 2018 je junija stala manj kot 30 evrov, pred kratkim pa je presegla 37 evrov, kar je podražitev za skoraj četrtino.

Cene elektrike na borzi EEX | Avtor: slika zaslona slika zaslona

Vršna energija (energija v času, ko je poraba največja) pa je junija stala manj kot 38 evrov, pred kratkim pa je presegla 46 evrov, kar je podražitev za več kot petino.

Cene elektrike na borzi EEX | Avtor: slika zaslona slika zaslona

"Prodajne cene električne energije vedno sledijo gibanju nabavnih cen. Rast nabavnih cen v letu 2017 so že občutili poslovni porabniki, ki so sklepali pogodbe za dobavo v prihodnjih letih. Pri gospodinjstvih se prodajne cene spreminjajo z določenim časovnim zamikom tako, da lahko v bližnjih prihodnosti pričakujemo spremembe tudi tu," pravijo v Energiji plus. Dodajajo, da cenika za gospodinjstva in male poslovne kupce niso spreminjali od 1. februarja 2014, ko so cene znižali, zadnja podražitev pa je bila leta 2012. 

Letos je bila v prvih devetih mesecih smo v Sloveniji porabili precej več elektrike kot lani.  Rast (prevsem industrijske porabe) je tolikšna, kot da bi bilo letos 85 tisoč povprečnih gospodinjstev več. 

Podjetja podražitve že čutijo, podražitev za gospodinjstva z zamikom

"Spremembe cen na veleprodajnih trgih se pri oblikovanju cen za končne kupce (gospodinjstva) zgodijo z zamikom, torej drugače kot pri velikih kupcih v gospodarstvu, kjer dnevno spremljamo in oblikujemo ponudbo in sledi dvig cen takoj, ko nova pogodba stopi v veljavo (običajno z začetkom naslednjega koledarskega leta, torej 2018). Podražitve za gospodinjstva, v kolikor bo do njih prišlo, se bodo odrazile pri vsakem dobavitelju električne energije različno - glede na nabavno strategijo, ki jo vodi," pravijo v ECE, kjer zagotavljajo, da trenutno ne razmišljajo o podražitvah električne energije za gospodinjske kupce.V Gen-I zagotavljajo, da njihovi odjemalci podražitev ne bodo občutili.

RWE bo z novim letom podražil elektriko za gospodinjstva. Podražitev, ki je razvidna iz novega cenika je pri nevezanih uporabnikih pri enotni in višji tarifi približno 20-odstotna, pri nižji tarifi pa kar 50-odstotna. To naj bi se na položnice po oceni RWE zvišalo med 3,2 in 5 evrov na mesec z DDV. 

"Večina naših odjemalcev je sledila našemu priporočilu in sklenila pogodbo za produkt Ideal, ki jamči ceno za triletno obdobje. Še več, odjemalci (obstoječi in novi), ki sklenejo pogodbo za Ideal v tem trenutku, si bodo zagotovili ceno za obdobje do začetka leta 2020," so pojasnili v RWE.

Vode najmanj v zadnjih trinajstih letih?

Zakaj se je elektrika tako zelo podražila? "Rast cen je posledica dviga cen primarnih energentov, slabih hidroloških razmer v letošnjem letu in povečanega odjema kot posledice gospodarske rasti. Poleg tega so k dvigu cen pripomogle še negotovosti in novice povezane z obratovanjem jedrskih elektrarn v Franciji in regulatorne spremembe trgovalne sheme s pravicami emisije toplogrednih plinov. Cena električne energije se ni dvignila zgolj na trgu Centralne Evrope ampak tudi v naši regiji. Smo namreč v obdobju izjemno slabe hidrologije v jugovzhodni regiji, z najnižjim povprečnim pretokom Donave zadnjih 13 let, kar je posledica zelo hladne zime in podpovprečnih padavin. V takšnih razmerah se pokaže visoka odvisnost jugovzhodne Evrope od hidroloških razmer," so pojasnili v Gen-I. 

Trenutno vsi trendi kažejo navzgor. Je pa potrebno poudariti, da so prej omenjene negotovosti že vključene v cene kot dodatna premija, zato tudi ni moč izključiti korekcije navzdol.

Gen-I

V ECE so dodali še, da "smo bili priča izredno hladni zimi ter zelo vročemu poletju" ter ta so "cene premoga zrasle, predvsem zaradi velikih povpraševanj s strani Kitajske ...  Veliko izpadov jedrskih elektrarn je potrebno nadomeščati s proizvodnjo iz termoelektrarn. S tem ponovno pridemo do problematike premoga. K navedenemu prištejmo še napovedi in usmeritve EU glede izpustov CO2 in ukrepov v smeri elektrifikacije prometa in ogrevanja ter negotovost glede povolilne usmeritve Nemčije in vpliva Zelenih na energetsko politiko (večji delež obnovljivih virov pri proizvodnji energije je potrebno tudi financirati) in pridemo do kar nekaj možnih razlogov za dvig cen," so pojasnili v ECE.

hidroelektrarna Krško | Avtor: Občina Krško Občina Krško

Če bi se elektrika podražila za četrtino, bi se račun za elektriko zvišal za manj kot deset odstotkov. Pri 77 evrov visokem računu je namreč strošek elektrike slabih 23 evrov, drugo je omrežnina, trošarina, prispevki, trošarina in DDV. Podražitev elektrike za četrtino bi znesek za elektriko dvignila za pet evrov, skupaj z DDV pa bi bil učinek slabih sedem evrov. Pri enaki porabi bi druge postavke ostale enake.

"V prvi vrsti je rast cen električne energije posledica rasti cen energentov in surovin za njeno proizvodnjo, se pravi rasti cen premoga, zemeljskega plina in nafte. Na drugi strani smo bili letos v Evropi priča neugodnim vremenskim razmeram; mrzli zimi, vročemu poletju ter suši, ki je prinesla obdobje rekordno slabe hidrologije, kar je pomenilo manjšo proizvodnjo elektrike v hidroelektrarnah. Ob vsem tem ne smemo pozabiti tudi na izpad proizvodnje iz francoskih jedrskih elektrarn ob koncu leta 2016 in skozi celotno leto 2017," pravijo v Energiji plus, kjer sicer računajo, da se bo vreme (hidrologija) in izpadi jedrskih elektrarn v Franciji normalizirale, tako da rast cen prihodnje leto ne bo tako visoka. 

V primerjavi z letom prej za 85 tisoč gospodinjstev več porabe

V HSE so poleg višjih cen energentov (premog, nafta in CO2) in slabe hidrologije v regiji poudarili še povišano povpraševanje po električni energiji zaradi višje industrijske aktivnosti v celotni Evropi. Samo v Sloveniji se je v prvih devetih mesecih odjem v primerjavi z letom prej zvišal "za 4,3 odstotke oziroma za 324 Gwh, kar je ekvivalent okoli 85.000 gospodinjskih odjemalcev ali okvirno 10 odstotkov letne proizvodnje TEŠ," so pojasnili v HSE.

Ker so proizvajalec elektrike, bodo imeli zaradi višjih cen tudi boljše poslovne rezultate. "Ker je večina pogodb terminskih (torej za dobavo v prihodnjih obdobjih), bo navedeno povišanje cen vplivalo na prihodnje poslovne rezultate HSE. Lahko potrdimo, da se del kratkoročnih cenovnih učinkov že odraža v tekočih poslovnih rezultatih," pravijo.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 25
  • milan94 16:31 21.november 2017.

    Pa kateri OSEL govori o slabih hidroloških RAZMERAH ? Vodnatost slovenskih rek je bila l.2017 rekordna, ECE pa dobavlja gosoponjstvom elektriko iz obnovljivih virov...Ustvarjanje kaosa in fake news je kaznivo ! Zamislite se in poročajte v skladu z etiko in resnico !

  • Avatar Leon
    Leon 19:42 20.november 2017.

    To se imenuje korporativni fašizem !

  • vlado68 18:21 20.november 2017.

    Pa posljimo tega cerarja v PM ,kaj ta cepec misli,daimamo vsi taksen dohodek kot on?Nekateri smo tudi DELALI za to ubogo penzijo.Lepo mu je postlala MAMA.