Slovenija
5884 ogledov

Za zvezke in delovne zvezke je plačala skoraj 900 evrov

šola šolska torba učilnica Profimedia
Koliko vas bo stal nakup šolskih potrebščin, ni odvisno samo od razreda, ki ga učenec obiskuje, ampak tudi od šole.

Do začetka novega šolskega leta nas ločijo dobri trije tedni. Tistim, ki še niso nakupili novih potrebščin, tako ne ostaja več veliko časa. Trgovci poskušajo kupce pritegniti z različnimi oblikami popustov. Nekateri ponujajo popuste za hitro oddajo naročila, drugi ponujajo popuste za plačilo v enem obroku, omogočajo obročno odplačevanje, obenem pa nudijo različno visoke popuste tudi za nakup šolskih potrebščin, šolskih torb in copat.  

Šole se avtonomno odločajo o tem, katere učbenike in delovne zvezke bodo uporabljale. Razlike med posameznimi šolami so tako lahko precej velike.

Učbeniki in šolske potrebščine | Avtor: Anže Petkovšek Fotografija je simbolična. Anže Petkovšek
Zanimalo nas je, do kakšnih razlik v praksi prihaja. Primerjali smo sezname, ki so jih prejeli starši osmošolcev v sedmih osnovnih šolah na različnih koncih države. Preverili smo seznam dveh šol iz osrednjeslovenske regije, ene šole z Obale, ene šole iz goriške regije ter po ene šole iz gorenjske, štajerske in dolenjske regije.

V primerjavo nismo všteli delovnih zvezkov za izbirne predmete, periodnega sistema in Atlasa sveta. Slednjega namreč nekatere šole zahtevajo, druge pa priporočajo.

Razlika med najcenejšo izbiro in najdražjo je v našem primeru 86,60 evra. Najdražji možnosti – v obeh primerih bodo starši za nakup delovnih zvezkov odšteli več kot sto evrov – vključujeta nakup delovnih zvezkov za šest predmetov. V primeru najcenejše možnosti pa bodo starši morali kupiti en delovni zvezek in zanj odšteti 19,90 evra.

Razlike med šolami so tudi, ko primerjamo sezname potrebščin. Večina šol spodbuja učence, da do konca porabijo zvezke iz prejšnjega leta, ki so jih imeli pri posameznih predmetih, če je v njih še prostor. Enako velja za ostale potrebščine, ki lahko prehajajo iz leta v leto, kot so nalivna peresa, svinčniki, radirke, šilčki, pripomočki za likovni, tehnični pouk.

Učbeniki in šolske potrebščine | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Pri primerjavi smo se tako osredotočili zgolj na zahteve glede zvezkov za posamezne predmete. V povprečju so vse šole, ki smo jih zajeli v primerjavo, na seznam uvrstile osem veliki črtastih zvezkov, dva velika zvezka mali karo in en veliki brezčrtni zvezek. Cene zvezkov se razlikujejo glede na to, koliko listov je v zvezku in za kakšno kakovost papirja gre.

Za 52-listni zvezek 80 g papirja lahko tako odštejete 1,50 evra ali pa tudi 3,50 evra. Ponekod je mogoče zvezke kupiti tudi v pakiranjih po 10, pri tem pa je dobro pred nakupom preveriti, za koliko listno različico zvezkov gre.

Za tri otroke 300 evrov ne bo dovolj

Stroški za nakup šolskih potrebščin v primeru dveh šoloobveznih otrok hitro narastejo na okoli 200 evrov, pa čeprav ni treba na novo kupiti vsega, kar je na seznamu. Bralka, ki ima šestošolca in sedmošolko, bo za delovne zvezke in šolske potrebščine dala nekaj več kot 200 evrov. Pri tem noben od otrok ne rabi nove šolske torbe in peresnice, prav tako bo treba dokupiti zgolj del potrebščin za likovno umetnost in tehniko.

Bralec, ki ima tretješolca, sedmošolca in devetošolca, je za delovne zvezke in šolske potrebščine letos dal več kot 350 evrov. Od tega skoraj dve tretjini zneska predstavljajo šolske potrebščine. Delovne zvezke za tretješolca namreč financira Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, za sedmošolca in devetošolca pa znesek za delovne zvezke nanese nekaj več kot 110 evrov. 

 

Bralka, ki ima drugošolko, petošolko in osmošolca, je za nakup delovnih zvezkov in potrebščin letos dala nekaj več kot 340 evrov. Drugošolci delovne zvezke dobijo v šoli, kot v prejšnjem predstavljenem primeru, vendar pa je v tem primeru treba več odšteti za delovne zvezke. Delovni zvezki za petošolko in osmošolca stanejo več kot 180 evrov. 

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 11
  • joze95 10:47 16.avgust 2022.

    Kupec se je ravnal po navodilu šole, ravnatelja in učiteljice člana sindikata, ki se bora za delavčeve pravice. Dokaz več, kako zblojeno je šolstvo vključno z ravnatelji. Članek bi moral podrobneje navajati založnika in tiskarja tako priporočenih zvezkov, ki jih ...prikaži večh izdaja morda KOVAČ založba????? Ali jih razpošilja debeluška?????

  • Majazmaja 10:40 16.avgust 2022.

    Zvezki in delovni zvezki za 4 otroke 900 eur? Naj ne pretirava! Če je res plačala toliko, je pa verjetno izbirala najdražje zvezke ... Sodelavka je dala pol manj, pa ima 2 otroka v gimnaziji in 3 v osnovni šoli.

  • Avatar jezeran
    jezeran 10:24 16.avgust 2022.

    delovne zvezke in knjige izbirajo učitelji, najbrž so plačani in dobivajo procente