Slovenija
35187 ogledov

Velika sprememba: Delodajalec bo od vas lahko zahteval obvezno cepljenje

Omikron cepljenje testiranje
1/2
Profimedia
Nov predlog: Če zdravnik medicine dela oceni, da je cepljenje proti covid-19 za neko delovno mesto potrebno, delodajalec lahko zahteva obvezno cepljenje.

Z današnjim dnem se zaključuje javna razprava glede predloga Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki je ministrstvu za zdravje predlagalo, da bolezen covid-19 doda v poglavje, ki opredeljuje cepljenje za zaposlene. Epidemiologi NIJZ tako predlagajo, da bi bilo cepljenje proti covidu-19 uvrščeno med tiste ukrepe, ki so potrebni za varnost na določenem delovnem mestu. 

Med cepljenje za zaposlene dodan tudi covid

"Covid-19 je uvrščen med bolezni proti katerim se cepljenje opravi na podlagi izjave o varnosti z oceno tveganja delovnega mesta," pojasnjujejo na ministrstvu za zdravje, ki ga vodi Janez Poklukar. "To pomeni, da se cepljenje proti covidu-19 opravi v skladu z izjavo o varnosti z oceno tveganja delovnih mest pri osebah, ki so pri opravljanju dela izpostavljene nalezljivim boleznim in osebam, ki pri delu lahko prenesejo okužbo na druge oseb."

Ali je za določeno delovno mesto potrebno opraviti cepljenje, odloči specialist medicine dela, prometa in športa na podlagi izjave o varnosti z oceno tveganja delovnega mesta. Delodajalec mora v skladu z zakonom zagotavljati varnost in zdravje pri delu in je zato odgovoren za izvedbo ukrepov oziroma cepljenja, delavec pa mora spoštovati in izvajati potrebne ukrepe, še pojasnjujejo na ministrstvu. 

O obveznem cepljenju je bilo doslej govora predvsem za zdravstvene delavce in zaposlene v socialnozdravstvenih zavodih.

Lahko delodajalec zahteva obvezno cepljenje? "To je vprašanje za pravno stroko"

Na vprašanje, ali to pomeni, da glede na tveganje za okužbo na delovnem mestu, delodajalec lahko zahteva obvezno cepljenje zaposlenih na tem delovnem mestu, so nam na NIJZ odgovorili: "To je vprašanje za pravno stroko. V tem primeru specialist MDPŠ na podlagi izjave o varnosti z oceno tveganja delovnega mesta odloči ali je za določeno delovno mesto potrebno opraviti določeno cepljenje."

Pirc Musar: Delodajalec lahko zahteva, da se zaposleni cepijo

"Če bo Program cepljenja in zaščite z zdravili za leto 2022 na podlagi 25. člena Zakona o nalezljivih boleznih v tej obliki sprejet, to pomeni, da bo za zaposlene cepljenje proti COVID-19 potrebno, a le, če bo tako izhajalo iz izjave o varnosti z oceno tveganja delovnih mest," pravi odvetnica Nataša Pirc Musar. V javnosti je bilo doslej govora predvsem o obveznem cepljenju zdravstvenih delavcev in zaposlenih v socialno-zdravstvenih zavodih.

Delodajalec mora glede na Zakon o varnosti in zdravju pri delu na podlagi strokovne ocene izvajalca medicine določiti posebne zdravstvene zahteve. "Posledično delodajalec torej lahko zahteva, da se delavci cepijo, če tako oceni izvajalec medicine dela glede na posamezno delovno mesto in če delodajalec meni, da je to potrebno za varno in zdravo delovno okolje," razlaga Pirc Musarjeva.

Kaj bo reklo ustavno sodišče?

Odvetnik Dino Bauk ob tem poudarja, da je delodajalec pri tem izpostavljen sporom z delavci, saj pravni položaj v katerem bi se znašel, če bi od zaposlenih zahteval, da se cepijo proti covid-19, ni jasen. Spomnimo na odločitev ustavnega sodišča, ki je oktobra lani zadržalo uvedbo pogoja PC za javne uslužbence, Po mnenju Bauka bi ustavno sodišče lahko presojalo tudi ta predlog. 

"Preko delodajalca skušajo doseči večjo precepljenost"

"S tem ukrepom NIJZ skuša preko delodajalca vplivati na večjo precepljenost. Preko delodajalca skušajo torej opraviti delo, ki ga sami niso uspeli. To se mi ne zdi najbolj ustrezno. Za precepljenost in izvajanje potrebnih ukrepov je v končni fazi odgovorna država," poudarja Bauk. 

Kdaj je lahko cepljenje obvezno?

Cepljenje za zaposlene je glede na zakon obvezno  proti steklini, rumeni mrzlici, trebušnemu tifusu, klopnemu meningoencefalitisu, gripi, tuberkulozi in drugim nalezljivim boleznim, če za to obstajajo določeni epidemiološki razlogi."Dokler 22. člen Zakona o nalezljivih boleznih ne bo spremenjen, bo cepljenje zoper COVID-19 lahko obvezno le, če obstajajo določeni epidemiološki razlogi in tako določa program iz 25. člena tega zakona. Če torej epidemioloških razlogov ne bo in/ali tega ne bo določal letni program, cepljenje ne bo obvezno," razlaga Nataša Pirc Musar. 

sergeja.hadner@styria-media.si

Komentarjev 54
  • Linux0099 07:28 28.januar 2022.

    Kmalu boste morilci odsli nazaj v svoje luknje in v hibernacijo za 4 leta. Lepo nam bo brez vas.

  • si_rob 07:48 26.januar 2022.

    Ta banda samo preizkuša naše živce. Non stop provocirajo s tem obveznim cepljenjem. Izgleda, a se bomo morali odpraviti na ulice še v večjem številu, če ne ne bo miru.

  • papak 01:02 26.januar 2022.

    Cepljeni ŠE VEDNO prenašajo virus jebovas kako obvezno cepljenje.