Slovenija
21069 ogledov

Velika zmeda z vrtci, naslednji teden se spreminjajo pravila

Vrtec Epa
"Kam z otrokom? Z naslednjim tednom ne morem pripeljati otroka v varstvo, ker si je država izmislila, da za varstvo morata oba starša delati ali v zdravstvu ali policiji, vojski," je ogorčena mama zapisala v skupini na družbenem omrežju.

Ona dela v bolnišnici, partner pa v podjetju, ki ni zaustavilo proizvodnje. Od oktobra je bil otrok v nujnem varstvu, saj sta predložila potrdila, da ju v službi potrebujejo, od ponedeljka pa to ne bo več mogoče. 

Vlada je namreč ob uvedbi nujnega varstva za osnovnošolce povozila tudi pravila, ki so doslej veljala za nujno varstvo v črnih regijah. Pravico, da so določili pogoje, so imeli namreč doslej župani, po novem pa tako za nujno varstvo v vrtcih kot za novo uvedeno nujno varstvo učencev prvih treh razredov veljajo precej bolj stroga pravila.

Nujno varstvo lahko koristijo tisti otroci, kjer sta oba starša zaposlena v sektorjih kritične infrastrukture. "Nujno varstvo iz tretje alineje in nujno varstvo in pouk na daljavo iz četrte alineje prejšnjega odstavka se izvedejo za otroke in učence, katerih oba starša ali eden od staršev, ki je samohranilec, sta zaposlena v sektorjih kritične infrastrukture, določenih v 4. členu Zakona o kritični infrastrukturi (Uradni list RS, št. 75/17), v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja, zavodih s področja socialne varnosti, v Slovenski vojski in Policiji. Zaposlitev se ugotavlja na podlagi potrdila delodajalca," po novem določa odlok.

Odlok se sicer začne uporabljati 30. januarja, a izjeme, ki so vezane na statistično regijo stopijo v veljavo šele 2. februarja, a so nam na ministrstvu za izobraževanje povedali, da novosti v zvezi z nujnim varstvom stopijo v veljavo že v ponedeljek. 

Koliko staršev otroka po novem otroka ne bo smelo pripeljati v vrtec, ni jasno.

Po drugi stran pa ministrstvo otroke v rdečih regijah naravnost sili v vrtce. Čeprav so prej napovedali, da staršem, ki otrok ne bodo pripeljali v vrtec, ne bo treba plačati oskrbnine, so si včeraj, kot kaže, premislili. Njihova pojasnila še čakamo, ni pa jasno, kako bodo vrtci lahko zagotavljali delo po navodilih NIJZ, ki za starejšo skupino priporoča največ deset otrok, medtem ko je normativ v normalnih razmerah 27.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Jaoming 12:52 29.januar 2021.

    Pozdravljeni, zanima me kako bo potekalo varstvo otrok v vrtcu naslednji teden. Saj smo danes dobili okrožnico in moja dva otroka nista več kandidata za v vrtec. Kako naj vzdržujemo družino saj nam je zelo onemogočeno izvajanje poslovne dejavnosti. Imamo ...prikaži več enega otoka v 3. razredu in dva otroka stara 5 let. Ali jih naj pošljem starim staršem (ogrožena skupina) ali kako. Prosil bi če mi lahko kako svetujete ali mi nekako omogočite varstvo v vrtcu naprej. LP

  • jakec1575 12:47 29.januar 2021.

    jaz pravim, ko hebe vlado in nesposobne odlocevalce, ki hebejo narod vsak dan sproti. To je izživljanje in psihološko uničebanje ljudi.

  • Avatar jate
    jate 12:05 29.januar 2021.

    no zdaj ima javni sektor priložnost ,da se pobunijo,ostali smo na čakanju in nas itak nihče nič ne upraša kako in kaj .