Slovenija
85 ogledov

Velike škarje za oljke

“Vsako oljko se da pomladiti. Iz stare none se naredi mlado pupo,” pove svetoval Žurnal24 main
Zimski rez. Kmetijskosvetovalna služba organizira izobraževanja za oljkarje.

“Pozabite majhne škarje in žago doma. Vzemite velike. Z njimi naredimo do 70 odstotkov dela v oljčniku,” je svoje predavanje na prostem začela Irena Vrhovnik, specialistka za sadjarstvo. Koprski oddelek za kmetijsko svetovanje pri Kmetijsko-gozdarskem zavodu Nova Gorica že vrsto let organizira izobraževanja za oljkarje.

Mlajši oljkarji in oljke
Nazadnje se je na Beneši zbralo čez 70 oljkarjev. “Namen je pokazati ljudem, kako se oljke režejo, da ne bi delali večjih napak in da bi pridelali kar največ dobrega, zdravega istrskega oljčnega olja,” je razložila Vrhovnikova. Opaža, da se zadnje čase za delo zanima vse več mladih, pomlajujejo pa se tudi oljčniki. “Letos smo imeli veliko padavin, kar pomeni dosti vlage, zato pozornost namenite pavjemu očesu,” je poučila.

Ekološki projekt
Koprska kmetijskosvetovalna služba letos veliko pozornosti namenja projektu zmanjšanja onesnaževanja in ohranjanja biotske pestrosti, s poudarkom na oljkarstvu, s katerim želijo doseči, da bi kar največ škropiv zamenjali z ekološkimi, ki so manj obremenjujoča za naravo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.