Slovenija
50365 ogledov

Veliko presenečenje: Nas čaka panika?

Ker so se razmere na trgu naftnih derivatov stabilizirale, se vlada ni odločila za podaljšanje regulacije cen 95-oktanskega bencina in dizla, ki jo je uvedla marca. Prve podražitve lahko tako na bencinskih črpalkah pričakujemo že v nedeljo.

Vlada se je za začasno regulacijo maloprodajnih cen določenih naftnih derivatov odločila 14. marca zaradi hudih motenj na mednarodnem in domačem trgu z naftnimi derivati in velikih nihanj cen. Najvišjo dovoljeno maloprodajno ceno neosvinčenega 95-oktanskega bencina na bencinskih servisih po državi je določila pri 1,503 evra za liter, dizla pa 1,541 evra za liter.

Po napovedih časopisa Finance bo cena bencina po prvem maju 1,6 evra za liter in kar 1,82 litra za diezel. 

Nato je 31. marca določila še najvišje dovoljene veleprodajne cene, in sicer za liter neosvinčenega 95-oktanskega bencina v višini 1,483 evra, za liter dizla pa 1,521 evra za liter. S tem je bil vladni cilj in namen zaščite potrošnikov dosežen, so danes sporočili z gospodarskega ministrstva.

V vmesnem obdobju so se razmere na trgu naftnih derivatov stabilizirale in kot opažajo na ministrstvu, v Sloveniji trenutno ne zaznavajo motenj in nestabilnosti pri dobavi pogonskih goriv.

Kot poročajo Finance, bi to ob sledenju dosedanje prakse oblikovanja maloprodajnih cen goriv pomenilo, da bi se cena bencina povišala za približno deset centov, prek 1,6 evra za liter, medtem ko bi cena dizla povišala za skoraj 30 centov, na približno 1,82 evra. Če bi prišlo do takšnega skoka cen, bi to pomenilo nov cenovni rekord na črpalkah, ocenjujejo.

Ker se vlada za podaljšanje ni odločila, bosta s 1. majem oba ukrepa prenehala veljati, cene naftnih derivatov pa se bodo lahko znova prosto oblikovale na trgu. Kljub temu na gospodarskem ministrstvu ocenjujejo, da se bodo cene pogonskih goriv v Sloveniji še vedno gibale v okviru povprečja in EU in držav z evrom.

Prve podražitve lahko tako na bencinskih črpalkah pričakujemo že v nedeljo.

Je pa vlada na četrtkovi seji še za tri mesece podaljšala veljavnost znižanih trošarin na energente, poleg na pogonska goriva še na elektriko, kurilno olje in zemeljski plin za ogrevanje. Znižane trošarine, ki so del ukrepov za blažitev posledic energetske draginje za prebivalstvo in podjetja, bodo tako v veljavi do 31. julija.

 
Komentarjev 67
 • Avatar jezeran
  jezeran 12:09 30.april 2022.

  Kaj ste pa pričakovali, volitve so mimo. Ne pozabit na to pri lokalnih volitvah

 • Porko2 12:06 30.april 2022.

  Kaj je Jojo? Prej si vsem metal predbolilne bonbončke, sedaj pa si se pokazal v pravi luči. Vse vrni državi kar si zapravil.

 • MK 09:56 30.april 2022.

  https://www.domovina.je/dr-bernard-nezmah-volitev-se-ne-da-zmagati-brez-medijev-2-del/

Sorodne novice