Slovenija
2254 ogledov

Vendarle spremembe glede helikopterske nujne medicinske pomoči?

Helikopterska nujna medicinska pomoč Anže Petkovšek Helikopterska nujna medicinska pomoč
Medresorska delovna skupina vlade proučuje možnosti in ukrepe na področju helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP).

Kot so danes napovedali na vladi, bodo po proučitvi predloga dolgoročne ureditve helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) in sekundarnih prevozov sprejeli odločitev o nadaljnjem načinu izvajanja te dejavnosti.

V skladu s sklepom vlade je dejavnost HNMP in sekundarnih prevozov določena kot državna aktivnost, ki se izvaja s helikopterji policije in vojske. Na brniškem letališču dežura ekipa Slovenske vojske, ki pokriva zahodni del države. Pokrivanje vzhodne polovice Slovenije je konec leta 2016 prevzela policija, policijski helikopter je bil v pripravljenosti na mariborskem letališču.

Vlada je v danes sprejetem odgovoru na pobudo poslanca SNS Zmaga Jelinčiča Plemenitega pojasnila, da je naloge letalske policijske enote pred časom prevzela vojska, ker dva od treh policijskih helikopterjev ne izpolnjujeta več v celoti zahtev iz evropskih letalskih predpisov, pri tretjemu pa se je iztekla življenjska doba motorjev.

Jelinčičevi predlogi

Poslanec SNS je v pobudi vladi izpostavil različne možne rešitve. Ena bi bila, da gre država v nakup lastnih helikopterjev. Kot dobro možnost vidi leasing, saj bi v primeru, da bi se kasneje odločili, da se HNMP prepusti zasebnim izvajalcem, helikopterje preprosto vrnilo. Kot drugo možnost Jelinčič navaja nakup dveh do treh rabljenih namenskih helikopterjev z veljavnim spričevalom Evropske agencije za varnost v letalstvu, ki še vsaj pet let ne bi potrebovali obnove motorjev.

Poleg tega je Jelinčič še predlagal vladi, naj preko razpisa izbere najugodnejšega operaterja, ki bo nudil uslugo helikopterskega prevoznika po vseh standardih, z modernimi namenskimi helikopterji, kot da je storila večina držav v EU.

helikopterska nujna medicinska pomoč | Avtor: Anže Petkovšek Predstavitev helikopterske nujne medicinske pomoči v Mariboru. Anže Petkovšek

Helikopterska nujna medicinska pomoč Nepravično Slovenija Helikopterski polet s Hrvaške po domače: Eni morajo plačati, drugim ni potrebno

Preučevanje možnosti

Vlada je v odgovoru Jelinčiču sicer pojasnila, da uredba Evropske komisije iz leta 2014 res določa zahteve za operatorje, kot jih navaja Jelinčič. A veljavna zakonodaja Evropske unije na drugi strani tudi omogoča, da se HNMP še naprej izvaja z državnimi zrakoplovi.

Kot so zapisali na vladi, medresorska delovna skupina proučuje tudi možnosti in ukrepe, ki jih predlaga Jelinčič. Slovenija je leta 2003 zagnala pilotni projekt HNMP, sprva s pogodbenim zunanjim izvajalcem, kmalu pa je to dejavnost prevzela vojska. Že od tedaj se pojavljajo tudi pritiski, da bi to dejavnost spet izvajali zasebniki.

helikopterska nujna medicinska pomoč | Avtor: Anže Petkovšek Predstavitev helikopterske nujne medicinske pomoči v Mariboru. Anže Petkovšek

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • malarin 21:32 12.september 2019.

    Jelinčič mlado ženo, nam pa stare helikopterje ?

  • agj84291 20:43 12.september 2019.

    Ovo je najbolji posao koji Google sada plaća. Prvog mjeseca primio sam 29736 dolara za rad 3 sata dnevno. Počeo sam prije četiri mjeseca i odmah sam ponio kući najmanje 7835 do 9454 dolara tjedno. ------- >>>> www.Trade46.com