Slovenija
120 ogledov

Verni otroci so bolj sebični kot tisti iz ateistični družin

Predšolski otroci Profimedias
Otroci iz vernih družin so bolj sebični in manj altruistični kot njihovi vrstniki iz ateističnih družin, kažejo raziskave.

Avtorji raziskave, ki so jo objavili v reviji Current Biology, ugotavljajo, da so se kristjani in muslimani (predstavniki drugih religij v raziskavo niso bili vključeni) strinjali z bolj strogimi kaznimi, so bili manj radodarni, ko je šlo za delitev predmetov, in so imeli večjo potrebo po popravljanju drugih.

Verovanje jih spodbuja, da se obnašajo grdo

Jean Decety, nevroznanstvenik z univerze v Chicagu, ki je v raziskavo vključil več kot tisoč otrok z vsega sveta, poudarja, da verovanje spodbuja otroke, da se obnašajo grdo. Mislijo namreč, da so v preteklosti naredili dovolj dobrih in lepih stvari – kot je denimo molitev.

"Temu pravimo moralno licenciranje," pravi Decety.

"Gre za podzavestno pristranskost. Niti ne vidijo, da to ni v skladu z nauki, ki se jih učijo v cerkvi," je Decety še povedal za revijo Forbes.

Otroci so morali opraviti dva testa

V raziskavi so izvedli dva testa, s katerima so proučili raven altruizma in škodoželjnosti pri otrocih starih med pet in dvanajst let.

V prvem so otroke prosili, naj delijo 30 nalepk z ostalimi otroci – največ so jih razdelili otroci, ki odraščajo v ateističnih družinah.

Pri drugem testu so otroci gledali video posnetek nekoga, ki je rahlo odrinil prijatelja, nato pa so jim dali nalogo naj ocenijo kako kruto je bilo dejanje in kakšna bi bila primerna kazen za to. 

Starši vernih otrok prepričani v nasprotno

Da je ravnanje zelo grobo in bi morala biti tudi kazen hujša, so menili muslimanski otroci. Tudi otroci vzgojeni v krščanskih družinah so poudarili, da je ravnanje grobo. Ateistični otroci pa imajo glede nasilja bolj ohlapna pravila. Glede kazni so se sicer krščanski in ateistični otroci strinjali.

Kljub temu so verni straši prepričani, da so njihovi otroci bolj altruistični kot njihovi neverni vrstniki. A te predpostavke je raziskava zavrnila, piše The Economist.

Vera nekako prepriča otroke v svoj pogled na zadevo, ko gre za vprašanje kaj je prav in kaj narobe, obenem pa so glede ravnanja v posameznih situacijah manj etični, še ugotavlja študija.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 34
  • Lunca 04:00 10.november 2015.

    Število ateistov na isti ravni, število vernikov pa se bo povečalo? To pa ni logična statistika. Ste upoštevala samo žive ateiste, pri vernih pa poleg živih tudi že umrle?

  • Lunca 22:23 09.november 2015.

    Svojih otrok nisem in ne bi nikoli poslala v to versko vzgojo, sem pa hvaležna staršem, da sem po tej poti spoznala, da je čisto vsaka religija nepotrebna in samo ovira na poti prave človeške humanosti.Prav pred kratkim pa ...prikaži več sem slišala, kako so versko vzgajane "prijateljice" rekle moji nečakinji, da ima umazano dušo, ker ne hodi k maši!?!?

  • Lunca 22:18 09.november 2015.

    Ko sem prvič zagledala župnika v njegovi temnorjavi halji z belim pasom in mojega očeta, ki je s spoštljivo sklonjeno glavo stal pred njim, sem mislila, da sem pristala v nekem zgodovinskem filmu. Poleg vsega hudobnega in diskriminatornega obnašanja s ...prikaži več strani "prijateljic", ki so bile krščene takoj po rojstvu, pa me je najbolj bolelo to, da nikdar nisem mogla biti enako dobra po duši, kot so bile one. To so mi vseskozi dale vedeti. Sem pač mešala Jezusa Odrešenika s Titom osvoboditeljem in imela sem ideje, da so maše nekaj podobnega kot proslave, če ne čisto isto, hehe. Sem pač že od rojstva gledala dosti TV in zelo rada brala.