Slovenija
113 ogledov

Verniki danes vzklikajo aleluja

papež velika noč vatikan blagoslov mestu in svetu EPA
Velika noč je največji praznik kristjanov. Njen pomen je spomin na Jezusovo vstajenje od mrtvih. Gre za praznik veselja in upanja, kar verniki izražajo z vzklikom aleluja, ki pomeni "slavite Boga".

Verniki se na veliko noč pripravljajo s postnim časom, neposredna priprava na praznik pa je veliki teden z velikonočnim tridnevjem. Dogodki, ki se jih kristjani v teh dneh spominjajo, so navedeni v Svetem pismu, kjer je prav tako opisano tudi Jezusovo vstajenje od mrtvih, ki ga je po evangeljskih besedilih sam v svojem življenju večkrat napovedal.

Mnogi verniki bodo danes obiskali cerkve. Papež Frančišek bo velikonočno mašo v vatikanski baziliki sv. Petra vodil ob 10. uri, opoldne pa bo podelil svoj blagoslov v številnih jezikih.

V Ljubljani bo vstajenjsko procesijo in mašo ob 8.30 vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, v Mariboru pa ob 7. uri tamkajšnji nadškof metropolit Alojzij Cvikl. Evangeličanski škof Geza Filo bo bogoslužje velike noči vodil ob 11. uri v Ljubljani, v cerkvi Srbske pravoslavne cerkve v Ljubljani pa se bo liturgija velike noči začela ob 9. uri.

Pravoslavni verniki so sicer veliko noč, ki jo letos praznujejo isti dan kot katoliški in evangeličanski verniki, pričakali z velikonočnim bdenjem, ki so ga začeli opolnoči.

Komentarjev 5
  • ode 17:39 17.april 2017.

    Tretji dan po majhni plači, njega iščejo žene,od gostilne do gostilne, vse objokane.Oj le kje je Janez bil,da se je tako napil?Al je rjula, al je rjula,al je rju-u-u-u-la.

  • Avatar Leon
    Leon 13:00 16.april 2017.

    Religija je opij za ljudstvo ! Kdo ti bo pomagal ko boš obnemogel ranjen na fronti ?

  • Tupamaros 12:04 16.april 2017.

    Vsakdo lahko da prispevek ali pa ne da v puščico prostovoljno. Podobno kot za npr. botrstvo