Slovenija
36 ogledov

Veselice na borzah še ni čisto konec

Indeks CEETX je zaradi velike likvidnosti delnic primeren kot osnova za struktur Žurnal24 main
Lani so delnice na Ljubljanski borzi zrasle povprečno za skoraj 20 odstotkov, vrednost nekaterih pa se je več kot podvojila. Je veselice za vlagatelje konec? Katera področja in panoge so perspektivne? Obresti za depozite bodo prej še nižje, kot višje.

delnice v letu 2014 | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si
"Vlagatelji na slovensko borzo so imeli minulo leto veliko razlogov za zadovoljstvo, saj je borzni indeks SBITOP porasel podobno kot globalni indeksi, to je za 20 odstotkov. Tečaji delnic so rasli predvsem zaradi prevzemnih špekulacij ter privatizacije nekaterih pomembnih družb v državni lasti (Mercator, Aerodrom Ljubljana, Letrika, Helios). Čeprav verjamemo, da se bodo postopki privatizacije v Sloveniji nadaljevali, takšnih donosnosti na slovenskem kapitalskem trgu, kot so bile zadnja leta, skoraj zagotovo ni več pričakovati,“ ocenjuje Rok Brezigar, upravitelj premoženja v NLB Skladih. 

"Za domače in tuje delniške trge pričakujemo še eno pozitivno leto s povprečnimi donosi. Res pa je, da je tveganj za negativna nihanja več, kot pa jih je bilo v 2014,“ pa opozarja Sašo Stanovnik, vodja analiz v Alti. 

Leto 2015: Evropa, Azija, delnice

V NLB Skladih dajejo med razvitimi trgi prednost evropskim delnicam, med trgi v razvoju  Aziji, pri odločanju med obveznicami in delnicami pa bi izbrali delnice. "Za leto 2015 pričakujemo nadaljnjo, čeprav nekoliko skromnejšo, rast delniških trgov. Razlog je v postopnem okrevanju ameriškega gospodarstva, pocenitvi nafte oziroma energentov ter nadaljevanju ohlapne denarne politike tudi v prihodnje (predvsem ECB in japonske centralne banke). Pričakujemo tudi omilitev rusko-ukrajinske krize ter pospešitev okrevanja evropskih držav. Zaradi teh razlogov dajemo med razvitimi trgi prednost evropskim delnicam, na trgih v razvoju pa zaradi ukrepov Indije in Kitajske, namenjenih spodbujanju rasti, Aziji. Ekonomsko okrevanje za seboj potegne zmanjšanje denarnih spodbud centralnih bank, v letošnjem letu to lahko pričakujemo predvsem od ameriške in angleške centralne banke, kar negativno vpliva na ceno obveznic, zato dajemo prednost delniškim naložbam,“ pojasnjuje Brezigar. 

Lani so, izpostavljata oba sogovornika, ameriški indeksi dosegali višje donose kot evropski. Med panogami Brezigar izpostavlja rast tečajev delnic iz zdravstva in biotehnologije, a ocenjuje, da so vrednotenja teh delnic zdaj že relativno visoka, saj so tečaji rastli hitreje od dobičkov.Tehnologija in zdravstvo sta, tako Stanovnik, poslovali skladno z optimističnimi pričakovanji, pozitivno pa so ga presenetila podjetja iz elektrogospodarske dejavnosti. 

razno 08.05.13. denar, euro, stetje, bankovci, A bank employee counts Euro notes | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si
Obresti na depozite prej dol kot gor

Oba sogovornika pričakujeta, da se obresti na depozite ne bodo zvišale, ampak prej dodatno znižale. "Načeloma direktnega vpliva to na našo borzo nima, je pa res, da bodo seveda dosedanji vlagatelji v depozite bolj iskali alternative, ki bi prinašale lepše letne donose. A seveda to prinaša tudi tveganja," pravi Stanovnik. 

"Okrevanje slovenskega gospodarstva ter nižanje cene zadolževanja države bi lahko še nekoliko znižale obrestne mere na depozite v Sloveniji, saj banke danes nimajo težav z likvidnostjo. Ne vidim nobenega razloga, da se letne depozitne obrestne mere ne bi še dodatno znižale, saj so denimo za enoletni vezan depozit trenutno precej višje, kot znaša enoletni euribor,“ pa pravi Brezigar. 

Nafta bo po ocenah IEA do leta 2030 dosegla ceno 200 evrov na sodček. | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Nafta, nafta, nafta

"Nove tehnologije črpanja nafte ter povečanje črpanja nafte v državah članicah OPEC so ceno nafte skoraj prepolovile, kar je pocenilo proizvodnjo energije in pripomoglo k svetovni gospodarski rasti. Pocenitev nafte se je po drugi strani precej negativno odrazila na rasti ruskega gospodarstva in drugih držav, ki so močno odvisne od proizvodnje nafte,“ še dodaja Brezigar. 

Priporočila Alte za slovenske delnice: večinoma kupi

Alta sicer redno objavlja analize vrednotenja slovenskih delnic s priporočilom prodaj, kupi ali drži. Novembrske analize tako svetujejo prodajo Mercatorja in Save, držanje delnic Pozavarovalnice Sava Žita ter Telekoma ter nakup Gorenja, Krke, Luke Koper, Petrola ter Zavarovalnice Triglav. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.