Slovenija
583 ogledov

Veselinovič sporoča vladi: "Dostopate lahko do vsega"

Janez Janša, predsednik vlade Vlada RS Janez Janša, predsednik vlade
Direktor Slovenske tiskovne agencije Bojan Veselinovič je vladi v dopisu in javno sporočil, da ji kot edinemu družbeniku STA omogoča dostop do vseh poslovnih knjig in spisov, in to kljub temu, da na družbo nikoli ni naslovila takšne zahteve. Poziva jo tudi, naj pisno sporoči, komu in na kakšen način naj se omogoči dostop do želene dokumentacije.

V soboto je minil 100. dan, odkar STA ni dobila niti evra za opravljeno javno službo v letošnjem letu. Vlada kot razlog, zakaj se je odločila za zaustavitev financiranja javne službe STA, navaja, da STA še vedno ni dostavila dokumentacije, na podlagi katere bi se lahko pripravilo oceno "primernega financiranja". "Kot direktor naj bi bil letos tudi dvakrat pozvan k podpisu pogodbe o opravljanju javne službe za letos, vendar naj za to ne bi izkazoval nobenega interesa. Ne drži ne eno ne drugo," je navedel direktor Slovenske tiskovne agencije Bojan Veselinovič. To mu je namreč v zadnjem dopisu očital vodja kabineta predsednika vlade Peter Šuhel.

Vladi je tako Veselinovič sporočil, da ji kot direktor omogoča dostop do poslovnih knjig in spisov. Ob tem je opozoril, da je edini družbenik vlada in da se doslej s sklepom vlade za prenos korporacijskih pravic v zvezi z zahtevo po dokumentaciji ni izkazala nobena vladna služba ali organ. To velja tudi za vladni urad za komuniciranje (Ukom), ki je sicer dokumentacijo zahteval.

Zato Veselinovič piše, da gre s strani agencije za "potezo, ki bi ji lahko kdo očital pravno nekorektnost". "A po posvetu s pravnimi strokovnjaki sem se vendarle odločil zanjo, čeprav zahteve vlade kot družbenika po vpogledu v dokumentacijo STA, kot rečeno, nismo nikoli dobili. Namesto tega smo bili naslovniki številnih dopisov Ukoma, ki so me silili v protipravno ravnanje, in bili deležni diskreditacij tiskovne agencije, zaposlenih in mene kot direktorja, da skrivam dokumentacijo," je navedel.

mikrofon Slovenija "Ker vlada ne spoštuje zakona, ogrožena eksistenca 90 ljudi in njihovih družin"

"Vlada ne izpolnjuje svojih obveznosti"

Veselinovič se je za ta korak "odločil v velikem precepu med doslednim spoštovanjem jasno določenega pravnega okvira, ki ureja informacijske pravice družbenika, in izničenjem praznega izgovora vladne strani, ki vodi v finančno izčrpavanje STA in ogroža socialno varnost zaposlenih. Ti niso moj ujetnik, ampak bodo žrtev ravnanja vlade, ki kljub jasno določenim zakonskim obveznostim ne plačuje opravljene javne službe STA in jo na pragu 30-letnice peha v propad".

Sedmi protikoronski zakon nalaga, da se za javno službo STA letos zagotovijo sredstva iz državnega proračuna ne glede na to, ali je z ustanoviteljem sklenila pogodbo, in sicer v skladu s sprejetim poslovnim načrtom za leto 2021. Ta je tudi po zakonu o STA jasno določen kot podlaga za presojo o primernosti financiranja in posledično za odmero nadomestila za opravljanje javne službe. Nadzorni svet STA ga je za leto 2021 sprejel decembra lani, ko ga je tudi posredoval vladi.

Janez Janša Slovenija Janša z vso silo nad direktorja STA, tako mu ta odgovarja

"Že tedaj smo vlado prosili za pripravo pogodbe o opravljanju javne službe za letos, a pogodbe do danes še nismo dobili," je zapisal. Zato, pa tudi ker pogodba po protikoronskem zakonu torej sploh ni potrebna, "so očitki, da sem bili že dvakrat pozvan k podpisu pogodbe, za kar naj ne bi izkazal nobenega interesa, popolnoma neutemeljeni. Pač pa drži dejstvo, da vlada svojih obveznosti do STA ne izpolnjuje niti po sedmem protikoronskem zakonu niti po zakonu o STA".

Veselinovič je v dopisu dodal še, da je pooblaščeni revizor v svojem mnenju ugotovil, da računovodski izkazi pošteno predstavljajo poslovanje STA v letu 2020, neizpolnjevanje obveznosti ustanovitelja pa da negativno vpliva na likvidnosti položaj STA in ogroža njeno neomejenost delovanja. "Dolžnost vlade je, da v imenu ustanovitelja s spoštovanjem zakonskih obveznosti prepreči propad STA," je zaključil Veselinovič.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Plavi-mil 13:36 13.april 2021.

    Je pospravil svinjarijo za seboj, dolgo je rabil, se pravi je bilo veliko narobe.

  • ode 18:42 12.april 2021.

    Sedaj, ko je vse obremenjijoče uničil, poskril ali ponaredil.

  • jan631 17:52 12.april 2021.

    Direktor državnega podjetja,lastniku(državi) sporoča,da lahko pogledajo poslovne listine.Za crknit,to niti komunizen ni dovoljeval.Kako dolgo se še misli ta Veselinovič,norčevat iz nas davkoplačevalce,ki financiramo njegovo 8.500€ veliko mesečno plačo?

Sorodne novice