Slovenija
29013 ogledov

Veter lahko znova ruva drevesa in odkriva strehe, tako se bodo gibale nevihte

Neurja v občini Gornja Radgona Aleš Domanjko
Dogajati se naj bi začelo okoli 20. ure, najprej na severu in severovzhodu. "Veter lahko znova povzroči obširne vetrolome, ruva drevesa, odkriva strehe ter odnaša predmete. Ob prehodu neviht je možna tudi toča."

Agencija RS za okolje (Arso) je za danes izdala dve oranžni opozorili; pred veliko toplotno obremenitvijo, ko bodo temperature okoli 35 stopinj Celzija, drugo pa se nanaša na možnost nastanka močnejših neviht. Opozorilo velja za celo državo.

"Nov dan, nove nevihte in neurja. Silovit veter, nevihtni piš med 80 do 100 km/h, toča, nalivi," pa v zadnji objavi opozarjajo na vremenskem portalu Neurje.si.

Zaradi prihoda vremenske motnje s severozahoda ter vpliva vročega afriškega zraka bo namreč na območju Alp izjemno nestabilno vreme. "Pričakujemo lahko vnovič razvoj močnih nevihtnih celic, ki se bodo tvorile v večje konvektivne sisteme/pase neviht ter prepotovale večje razdalje. Tudi danes se bodo te nevihte na območju avstrijske Koroške le še okrepile in nato potovale v smeri proti severu, severovzhodu države," napovedujejo na portalu. 

Gibanje nevihtnih celic lahko spremljate na tej povezavi z radarsko sliko.

Po njihovem se naj bi začelo dogajati okoli 20. ure. "V kratkem sledi še prihod močnega nevihtnega pasu, ki bi naj severozahod ter osrednji del države zajel okoli 21 do 22. ure. Opozoriti velja znova pred silovitim vetrovnim pišem, kot je bil prejšnjo sredo! Veter lahko znova povzroči obširne vetrolome, ruva drevesa, odkriva strehe ter odnaša predmete. Ob prehodu neviht je možna tudi toča," izpostavljajo vremenoslovci na Neurje.si.

Na udaru skoraj celotna Slovenija

Vremenski portal Neurje.si dodatno opozarja, da se bodo nevihte na območju avstrijske koroške le še okrepile in nato potovale v smeri proti severu, severovzhodu države. "Zaradi prihoda vremenske motnje iz severozahoda ter vpliva vročega afriškega zraka bo na območju Alp izjemno nestabilno vreme. Pričakujemo lahko vnovič razvoj močnih nevihtnih celic, ki se bodo tvorile v večje konvektivne sisteme," so zapisali. Območja, ki bodo ogrožena zaradi nevihtnega pasu, so Gorenjska, Koroška, Štajerska, Notranjska in Goriška.

Poudarili so še, da lahko ponovno pričakujemo silovite vetrovne piše, ob prehodu neviht pa je možna tudi toča. Tudi jutrišnje dogajanje bo ob prehodu zelo pestro.

dezurni@styria-media.

 

Komentarjev 4
  • bobubob 17:50 18.julij 2023.

    Ruvalo bo, dokler ne bomo volilci sami iz narodovega telesa izruvali to skorumpirano kamarilo, ki nas ropa in nam o vzrokih težav laže desetletja. Levo in t.i. desno, saj dandanes tu naplavljeni osebki nimajo nikakršnega sramu, kaj šele časti. Oboji ...prikaži več se trudijo za stalni privez ob koritu in so zato pripravljeni svojim bruseljskim gospodarjem in njihovim čezmorskim lastnikom prodati lastno mater, svoje volilce so itak že davno zamenjali za nekaj fototerminov ali (oni prodornejši) celo sinekur.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 14:21 18.julij 2023.

    Evo, nisem imela zavarovane nepremičnine, od danes oz jutri naprej jo imam.

  • jezero 12:25 18.julij 2023.

    Vremenske spremembe je povzročil pošastni kapitalizem, neustavljivo hlastanje za denarjem, pa naj bodo posledice take ali take! Koliko skrajno revnih ljudi je samo v Sloveniji?