Slovenija
26 ogledov

Veter odnašal strehe

veter na Krvavcu RTC Krvavec
Veter na severu države bo postopno oslabel. Na Gorenjskem je bilo zvečer še posebej hudo, saj je lomil drevje, odnašal strehe in prekinjal dobavo elektrike. Po zraku so leteli predmeti.

"Sunki v okolici Tržiča so izrazito močni," nam je okoli 21. ure sporočil bralec. "Mojemu sosedu je odneslo streho nadstreška." Po njegovih trditvah tako močnega vetra na tem območju ni bilo že od leta 1984. V Racovniku pri Železnikih je veter razkril streho na dveh stanovanjskih objektih. Pri popravilu so pomagali gasilci.

Drevesa padajo

Veter podira tudi drevesa. Drevo je med drugim padlo čez lokalno cesto med Kovorjem in Zvirčami, smreka je padla na cestišče tudi v Radovljici in v Kranju, drevesi pa sta se podrli še na cesti na relacijah Radovljica–Lancovo in Lesce–Bled. V bližini Srednje Bele v občini Preddvor je zvečer močan veter podrl drevo čez cesto; drevo je razžagal in odstranil lokalni vzdrževalec cest.

Izpad elektrike

Zaradi vetra so bile težave tudi pri oskrbi z električno energijo. Na območju Ljubnega so zaradi vetra ostali brez elektrike odjemalci 14 transformatorskih postaj, pri Železnikih se je na električni vod podrlo več smrek, zaradi iskrenja pa se je vnela trava.

Brez elektrike so za nekaj časa med drugim ostali na območju Kranja, kjer je veter na daljnovod podrl smreki. Elektro Gorenjska je s pomočjo agregatov zagotovil elektriko vsem odjemalcem, nastalo pa je precej poškodb na daljnovodih.

Popustil bo, a prej bo še pustošil

Glede na podatke na spletnem portalu Meteoalarm je po petkovem rdečem alarmu za Gorenjsko nevarnost zaradi močnega vetra nekoliko manjša – rdečo zamenjuje oranžna barva. Kljub temu za severozahodno Slovenijo velja, da bodo med polnočjo in 3. uro zjutraj sunki vetra dosegali hitrost med 85 in 100 kilometri na uro.

Gorenjcem zato svetujemo, da svoja vozila umaknejo izpod ne preveč stabilnih nadstreškov, proč od suhih dreves, predvsem pa naj sami pazijo, da jim kakšen vetrovni sunek morda ne bo med hojo na glavo vrgel slabo pritrjenega strešnika ali jih ogrozil s trhlim lesom.

Glede na petkovo dogajanje namreč niti v soboto ne gre izključiti vetroloma in škode zaradi vetra.

Petek vetroven kot že dolgo ne

Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) na Gorenjskem piha zelo močan severni do severozahodni veter. V Lescah je veter v sunkih dosegel do 85 kilometrov na uro, kasneje je ponekod na Gorenjskem tudi presegel hitrost 100 kilometrov na uro. Veter bo po napovedih zlasti na območju Gorenjske in v gorah predvidoma zvečer in v prvi polovici noči dosegel največjo moč, proti jutru in zjutraj pa bo nekoliko oslabljen.

Najmočnejši veter je v gorah. Na Kredarici so bili najmočnejši sunki do 190, na Krvavcu pa do 110 kilometrov na uro, so sporočili z Uprave RS za zaščito in reševanje.

Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje je nekaj po 13. uri veter v Kranju in njegovi okolici podrl več dreves, nekaj pred 15. uro pa je veter začel trgati spodnjo oblogo nadstreška v Planetu Tuš v Kranju. Posredovali so gasilci.

Naprave stojijo

"Varnost je na prvem mestu," nam je pojasnil Luka Vrančič z RTC Krvavec. Naprave so v petek obstale že zjutraj oziroma jih sploh niso zagnali.

Čeprav so že v četrtek obveščali, da bo pihal močan veter, je na smučišče prišlo kar nekaj ljudi. "Žal smo jih morali obvestiti, da danes zaradi močnega vetra ne obratujemo. Ko pridejo enkrat na prvo postajo, vidijo, kako močno piha že tam, kaj šele na vrhu," je za zurnal24.si pojasnil Vrančič. Zaposlene naj bi ob vetru hitrosti 110 kilometrov na uro kar poslali domov.

Glede na napovedi za soboto načrtujejo normalno obratovanje.

V petek je bilo zaprto tudi smučišče na Kaninu, na Voglu pa je obratovalo.

Veter  | Avtor: Meteoalarm.eu Meteoalarm.eu

Obeta se nam lep konec tedna

V soboto bo "sprva jasno, čez dan pa se bo oblačnost prehodno povečala. Najnižje jutranje temperature bodo od 0 do -5, na planotah Notranjske do -10, najvišje dnevne od 2 do 6, na Primorskem do 10 stopinj Celzija," so zapisali na Arsu.

Tudi v nedeljo in ponedeljek bo lepo, povečini jasno, oblačnost bo le ponekod, pa še ta bo delna.

Če veter tudi pri vas povzroča težave, nam pošljite fotografije prek spodnjega obrazca.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.