Slovenija
48 ogledov

Veter razkril streho šole

Razkrita streha v Mihaljevcih Duško Mirković/PIXSELL
Močna burja, ki danes v sunkih dosega hitrost tudi do 140 kilometrov na uro, je ponoči in danes največ nevšečnosti povzročila na južnem Primorskem, od koder prihaja največ poročil o podrih drevesih. Veter je razkril tudi nekaj objektov.

Zaradi vetra je trenutno priprto tudi koprsko pristanišče, kar pomeni, da se o vplutju ladij odločajo od primera do primera. Tudi v samem pristanišču ladijski del praktično miruje, saj zaradi močne burje ne morejo pretovarjati z obalnimi dvigali, je za STA pojasnil vodja odnos z javnostmi v Luki Koper Sebastjan Šik. V pristanišču je danes sicer devet ladij, nekaj jih čaka zunaj na sidru. Kot je dodal Šik, na kopenski strani delo na vlakih in kamionih sicer poteka, vendar se prilagajajo vremenskim razmeram.

Dopoldne je na stanovanjskem objektu v Batujah sunek vetra odkril del strehe, v Ozeljanu je razkrilo hlev, v Solkanu je burja odtrgala žaluzije, Osnovna šola Koper je ostala brez plošče na strehi. Sunki burje so ponoči podrli več dreves, padala so ntudi na ceste. O posameznih primerih podrtih dreves poročajo tudi iz drugih območij Slovenije, zlasti iz občin Krško, Sevnica in Brežice.

Zaradi močne burje prihaja tudi do okvar električnega omrežja in posledično do prekinitev dobave električne energije na več mestih distribucijskega področja Elektra Primorska. Težave so zvečine že odpravljene.

Elektro Primorska je na svojem distribucijskem območju odpravila večino težav, ki so ovirale dobavo električne energije. Napako na daljnovodu Dutovlje na odseku Avber-Ponikve, ki oskrbuje okoli 500 odjemalcev, so odpravili, prav tako napako na odcepu daljnovoda na področju Pivke, ki oskrbuje 150 odjemalcev, so sporočili iz Elektro Primorska. Prizadeto je bilo tudi območje Trnovega na odseku trase daljnovoda Globoko-Rijavci, ki so ga nato ponovno priklopili. Beležijo še nekaj manjših posamičnih okvar na nizki napetosti, ki jih sproti odpravljajo.

Brez elektrike je trenutno še 50 odjemalcev v kraju Zavino v Spodnji Branici ter nekaj hiš v kraju Prevala in Grgar na odseku trase daljnovoda Globoko-Rijavci. Skupno je brez elektrike približno sto odjemalcev.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.