Slovenija
14455 ogledov

Huda ura, med intervencijo poškodovan gasilec

Podor na cesto, plaz zaprl cesto
1/3
Jonatan Pusovnik
Nevihte, ki so v četrtek popoldne in zvečer zajele državo, so povzročile veliko škode. Na mokronoški osnovni šoli za učence od 6. do 9. razreda danes ni pouka.

O tem, kakšna je škoda po včerajšnjem divjanju narave, še ni podatkov. Gasilci, dežurne službe in drugi pripadniki civilne zaščite so imeli veliko dela. Uprava za zaščito in reševanje poroča o več dogodkih večjega obsega. Že včeraj smo poročali, da je toča ponekod odnesla ves pridelek.

Neurje, ki je v večernih urah zajelo del občine Brežice, je razkrilo streho na stanovanjski hiši v Novi vasi ob Sotli, zalilo podvoz v Dobovi in podrlo drevo. Posredovali so gasilci PGD Bizeljsko in dežurni pri cestnem podjetju.

Silovito neurje z močnim vetrom in točo je zajelo občino Mirna. Meteorna voda je zalila veliko stanovanjskih hiš, gospodarskih poslopij in prostore Osnovne šole Mirna. Veter je razkril strehe na več objektih in podrl številna drevesa na ceste v občini, potrgal vodnike električne napeljave, zaradi česar je bilo več gospodinjstev brez elektrike. Zaradi padlih dreves, razkrivanja objektov in porušenih nadstreškov je bilo poškodovanih več vozil. Plazovi so zasuli več lokalnih cest. 

Na mokronoški občini so povedali, da so v mokronoški šoli pouka danes prosti učenci od 6. do 9. razreda, na Mirni pa šolski pouk poteka nemoteno.

Za odpravljanje posledic neurja so bili aktivirani vsi gasilci občine Mirna, PGD Mirna, Ševnica, Selo pri Mirni in Volčje njive, pomagali so tudi gasilci PGD Trebnje in Šentrupert iz sosednjih občin, dežurni delavci Komunale Trebnje, ki skrbijo za ceste, Elektra Ljubljana in pristojne službe občine Mirna. Na terenu je bilo več kot 50 gasilcev in ostalih dežurnih delavcev. Oceno škode in dokončno sanacijo posledic neurja bodo nadaljevali v naslednjih dneh.

Razkrilo več kot petnajst objektov

Nekaj pred 21. uro se je silovito neurje z močnim vetrom in debelo točo razbesnelo nad občino Mokronog-Trebelno. Meteorna voda je zalila več kot trinajst stanovanjskih hiš in gospodarskih poslopij. Veter je razkril strehe na več kot petnajstih objektih in podrl več kot 150 dreves na ceste v občini, potrgal vodnike električne napeljave, posledično so bili odjemalci brez elektrike. 

Toča je močno poškodovala streho osnovne šole v Mokronogu, posledice toče so vidne na fasadah objektov, oknih, žaluzijah. Toča je poškodovala več kot 100 vozil. Na Gubčevi cesti v Mokronogu je zagorel drog električne napeljave. 

Po besedah župana Antona Mavra je padala tudi kot jajce debela toča. Poleg škode na stavbah, strehah in vozilih je ta veliko škode naredila tudi drugje. Veliko škode je na poljščinah, v sadovnjakih, na drevesih, vinogradih in drugih površinah, točo pa so morali na nekaterih cestnih odsekih plužiti. Gasilci so sicer delali v treh skupinah, mobilizirali so tudi zimsko cestno službo, je Maver povedal za STA.

Za odpravljanje posledic neurja so aktivirali vse gasilce občine Mokronog-Trebelno, PGD Mokronog, Sveti križ, Štatenberk, Trebelno in Velika Strmica. Na terenu so bili tudi dežurni delavci cestnega podjetja in dežurni delavci Elektro Celje.

En gasilec poškodovan

Neurje z močnim vetrom in točo se je razbesnelo nad kraji občine Šmarješke Toplice. Veter je razkril strehe na več objektih in podrl številna drevesa na ceste v občini Šmarješke Toplice. Za odpravljanje posledic neurja so bili aktivirani vsi gasilci občine Šmarješke Toplice, PGD Šmarjeta, Bela Cerkev, Orešje in Zbure. 

Pri popravilu strehe objekta se je poškodoval gasilec, ki so ga oskrbeli reševalci nujne medicinske pomoči ZD Novo mesto in ga odpeljali v novomeško bolnišnico. Pri odstranjevanju podrtih dreves so sodelovali tudi dežurni delavci CGP Novo mesto.

Na terenu več kot sto gasilcev in dežurnih delavcev

V občini Šentjernej je meteorna voda zalila veliko stanovanjskih hiš in gospodarskih poslopij. Močan veter je razkril strehe na več objektih. Močan veter je odnesel celotno streho z nekaj hiš, podrl številna drevesa na ceste v občini in potrgal vodnike električne napeljave. 

Za odpravljanje posledic neurja so bili aktivirani vsi gasilci občine Šentjernej, PGD Šentjernej, Orehovica, Gorenje Vrhpolje, Maharovec, Mokro Polje, Cerov Log, Dolenja Stara vas, Groblje, Ostrog in Stara vas-Loka, dežurni delavci javnega podjetja EDŠ Šentjernej in dežurni delavci Elektro Ljubljana. Na terenu je bilo več kot sto gasilcev in ostalih dežurnih delavcev.

Na območju Novega mesta je bilo podrtih več dreves in manjši kozolec. Posredovali do gasilci GRC Novo mesto, PGD Šmihel-Novo mest in Otočec ter dežurni delavci CGP Novo mesto. 

Neurje z močnim vetrom in točo je zajelo kraje v občini Šentrupert. Meteorna voda je zalila nekaj stanovanjskih hiš in gospodarskih poslopij. Močan veter je razkril streho stanovanjske hiše in podrl nekaj dreves na lokalne ceste. Aktivirani so bili gasilci občine Šentrupert, dežurni delavci cestnega podjetja in dežurni delavci Elektro Ljubljana.

Podor na cesto, plaz zaprl cesto | Avtor: Jonatan Pusovnik Jonatan Pusovnik

Meteorna voda je zalila prostore gostinskega objekta v Dobravi pri Škocjanu. Gasilci PGD Dobrava so vodo izčrpali in pomagali pri čiščenju posledic. 

Meteorna voda je nekaj pred 22. uro zalila kletne prostore zdravstvenega doma v Metliki. Gasilci PGD Metlika so izčrpali 25 kubičnih metrov vode in pomagali pri čiščenju zalitih prostorov. 

V naselju Tržišče v občini Sevnica je meteorna voda zalila dva objekta in po enega v naselju Trščina in Škovec. Vodo so izčrpali gasilci PGD Tržišče, Šentjanž in Krmelj. Dežurni pri Cestnem podjetju je posredoval v Tržišču, kjer je meteorna voda zalila del regionalne ceste.

V Kamniku je bilo zaradi neurja poplavljenih več objektov, poplavljenih in poškodovanih je več cest. 

Podor na cesto, plaz zaprl cesto | Avtor: Jonatan Pusovnik Jonatan Pusovnik

Zaradi neurja je bilo več objektov poplavljenih v občini Zagorje ob Savi. Zaradi zemeljskih plazov sta zaprti dve regionalni cesti. Posledice odpravljajo delavci CGP Kisovec in Litija, gasilci PGD Zagorje mesto, PGD Loke, PGD Izlake in IGE Eti Izlake.

V občini Mislinija je voda poplavila več objektov. Posredovali so gasilci, ki so iz objektov črpali vodo, s pomočjo delovnega stroja odmašili propuste ter objekte zavarovali s protipoplavnimi vrečami. 

Neurje je zajelo tudi območje Celja, Šentjurja, Žalca, Šmarja pri Jelšah, Štor, Trbovlja, Velenja, Vranskega. Dupleka, Dravograda, Litije, Podčetrtka, Poljčan, Polzele, Prevalj, Raven na Koroškem, Slovenj Gradca in Maribora. O razsežnosti divjanja narave na teh območjih uprava za zaščito in reševanje za zdaj še ne poroča. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1