Slovenija
23 ogledov

Veter ustvaril za 1,4 milijona evrov škode

Posledice neurja na Gorenjskem Saša Despot
V najbolj prizadetih občinah Preddvor in Žirovnica škodo ocenjujejo na skupno več kot 1,4 milijona evrov. Milijon evrov naj bi presegla škoda v Občini Preddvor, 400 tisoč evrov pa v Občini Žirovnica.

Na precejšnjem delu Gorenjske, pa tudi drugod po državi, je v ponedeljek močan veter odkrival strehe objektov in podiral drevesa. Padla drevesa so poškodovala več objektov in vozil ter zapirala prometne povezave.

V Občini Žirovnica je bilo v neurju poškodovanih 259 objektov, od tega jih je 227 utrpelo delne, 32 pa večje poškodbe. Izruvanih je bilo sedem dreves, poškodovana pa je bila tudi prometna signalizacija. Kot je za STA povedal žirovniški župan Leopold Pogačar, groba nestrokovna ocena škode znaša 400 tisoč evrov.

V preddvorski občini je veter odkril strehe na več kot 500 objektih, resneje pa je bilo poškodovanih 14 objektov. Poškodovane so bile tudi štiri cerkve, kozolci, avtomobili in prometni znaki. Po prvih ocenah je nastala škoda v vrednosti enega milijona evrov. To pa še ne zajema škode v gozdnih površinah, kjer je veter podrl približno 30 tisoč kubičnih metrov dreves, so v imenu preddvorske občine danes sporočili iz agencije Media butik.

Velika škoda na elektroomrežju

Podobno kot prebivalci Jezerskega so bili tudi prebivalci vasi Kokra v Občini Preddvor brez elektrike od ponedeljka do torka popoldne. Orkanski veter je namreč močno poškodoval elektrodistribucijsko omrežje, saj je podrto drevje poškodovalo daljnovodne povezave in potrgalo žice. Tako so bili šele v torek do 15. ure vsi uporabniki oskrbljeni z električno energijo.

Sanacijska dela naj bi bila končana do konca tedna, po prvi oceni pa je škode na gorenjskem elektrodistribucijskem omrežju za 150 tisoč evrov, so sporočili iz Elektra Gorenjska. Kot so poudarili, je nastanek večje škode znova preprečilo to, da ima Elektro Gorenjska skoraj 60 odstotkov omrežja v kablovodih, torej pod zemljo, kjer so vremenski vplivi bistveno zmanjšani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.