Slovenija
12240 ogledov

Veter že povzroča težave, to še lahko pričakujemo

nevihta neurje Profimedia
Južni do jugozahodni veter se bo v prihodnjih urah še okrepil. Na območju Julijskih Alp in njihovega predgorja bo padlo še do 200 litrov dežja na kvadratni meter.

"Od jutra je v severozahodni Sloveniji že padlo povečini od 20 do 60 mm, na Voglu pa že 100 mm. Drugod je bilo dežja manj," o tem, kaj nam je vreme že postreglo v današnjem dnevu pravijo na agenciji za okolje. "V prihodnjih urah se bodo padavine v severozahodni Sloveniji še okrepile. Sredi noči na petek bo Slovenijo od zahoda začela prehajati hladna vremenska fronta, ob kateri bodo nastajale nevihte z nalivi in močnimi sunki vetra. Na širšem območju Julijskih Alp in njihovega predgorja bo predvidoma še padlo od 100 do 200 l dežja na kvadratni meter. Drugod v hribovitih predelih po Sloveniji pa bo padlo od 60 do 120 l dežja na kvadratni meter."

Težave že povzroča veter. "Južni do jugozahodni veter se že krepi in se bo še okrepil v prihodnjih urah. Na oceanografski boji sunki že presegajo hitrost 70 km/h, v višjih legah pa so sunki ponekod že presegli hitrost 100 km/h. Veter bo najmočnejši v prvem delu in sredi noči na petek, ko bo v sunkih dosegal hitrosti od 70 do 100 km/h, v višjih legah tudi več," pravijo na agenciji. 

Ob 17. uri so zaradi močnega vetra že priprli koprsko pristanišče za pomorski promet. "Ob nočni plimi med 21. in 4. uro bo morje ponovno poplavilo nižje dele obale v višini 30 do 40 centimetrov," opozarjajo na agenciji za okolje. 

Robert Golob na obisku v Baški grapi Baška grapa poplave | Avtor: Boštjan Podlogar/STA Boštjan Podlogar/STA

Pripravljajo se na najhujše

V občini Tolmin so ob 17. uri preventivno za ves promet zaprli cesto Bača pri Modreju-Petrovo Brdo. Zaradi napovedanih nalivov so v več krajih pripravili nastanitvene kapacitete za prebivalce, ki noči ne bodo preživeli na svojih domovih. Poveljnik tolminske civilne zaščite Miha Vencelj je za STA povedal, da je do popoldneva svoje domove zapustilo več prebivalcev. 

Na hudo uro se pripravljajo tudi drugje po državi. 

dezurni@styria-media.si

 

 

Komentarjev 2
  • Kmodri 19:27 02.november 2023.

    A so se rumeni s Puklastim že vkrcali na Arko?