Slovenija
606 ogledov

Vse pristojne službe v višjem stanju pripravljenosti

evakuacija Koroška Bela PU Kranj
Na obilne padavine z močnimi nalivi se pripravljajo tudi v Gorenjskih občinah. "Upamo sicer, da preko noči ne bo tako hudo, kot obljubljajo," pravi bohinjski župan Jože Sodja.

Župan občine Bohinj Jože Sodja je za STA potrdil, da je občinski štab od Civilne zaščite RS in poveljnika Srečka Šestana že prejel navodila za ukrepanje. Na padavine se pripravljajo tudi v občini Tržič in v naselju Koroška Bela, kjer nevarnost predstavljajo plazovi.

"Obveščene so tudi sile za zaščito, gasilci in ostale enote, da se pripravijo v svojih krajih in nadzorujejo potek preko cele noči. Vsi imajo navodila, da so pozorni na svojem območju, morebitne spremembe takoj javijo naprej in pa seveda ukrepajo, če je treba. Upamo sicer, da preko noči ne bo tako hudo, kot obljubljajo," je dejal Sodja.

Pri tem je pojasnil, da se v občini bojijo napovedanih hujših sunkov vetra, ki so v preteklosti v občini že povzročili večjo škodo. Dodal je, da so najbolj ogrožene struge v preteklosti že sanirali, vse sile za zaščito pa ostajajo v pripravljenosti. Občane so medtem obvestili, da si lahko priskrbijo zaščitne protipoplavne vreče, na voljo jih je več kot 300.

plaz na cesti Postaja-Čepovan | Avtor: bralka bralka

Skrbijo jih plazovi

V pripravljenosti so tudi v občini Tržič, kjer se po zadnjih obilnejših padavinah v oktobru ponovno ukvarjajo z več plazovi. Vse dežurne in intervencijske ekipe so obveščene in v pripravljenosti, je za STA danes potrdil župan Peter Miklič.

"Vseskozi od avgustovskih poplav se tudi nepretrgoma izvajajo dela, tako v vodotokih, kot brežinah. Gradbena mehanizacija, ki se proži preko sistema civilne zaščite je v pripravljenosti, večina njih pa že tako ali tako opravlja dela na sanaciji po avgustovskih dogodkih. Za nujne primere so pripravljene tudi protipoplavne vreče. Aktivacija štaba civilne zaščite se bo organizirala po potrebi," je v odzivu zapisal župan.

Plaz, Mestna občina Kranj | Avtor: fb Mestna občina Kranj Razdejanje v ujmi 4. avgusta 2023. fb Mestna občina Kranj

V Koroški Beli, ki sicer spada pod občino Jesenice, nevarnost predstavlja plaz, ki ga na terenu redno spremljajo, je pojasnil predsednik krajevne skupnosti Matej Brus. V preteklih dneh kljub povečani količini padavin na plazu niso zaznali večjih sprememb, je še povedal. Vse pristojne službe so sicer v višjem stanju pripravljenosti, posebnih priprav na napovedane nalive in morebitne poplave pa sicer ne izvajajo.

V Zgornji Savinjski dolini se pripravljajo na napovedane nalive

V Zgornji Savinjski dolini čistijo vodotoke, utrjujejo ceste in o morebitnih nevarnostih obveščajo prebivalce, ponekod pa so tudi že razdelili protipoplavne vreče.

Županja občine Solčava Katarina Prelesnik je za STA dejala, da pregledujejo teren in pripravljajo gradbeno mehanizacijo, da bodo v primeru zamašitve pri mostu v vasi Solčava zagotovili pretočnost. Pripravljene imajo tudi protipoplavne vreče, pristojni pa bodo v pripravljenosti celo noč. 

Ob pregledu stanja po petkovem deževju so ugotovili, da je en most v občini na novo spodjedlo, tam bodo zdaj namestili večje kamenje in ga tako skušali obvarovati. "Resnično si ne želim, da odnese še en most," je dejala županja.

Opozorila je še, da vodotoki po avgustovskih poplavah še niso sanirani. Občina je septembra začela sanacijo cest, vodotoki pa so v pristojnosti Direkcije RS za vode, kjer pa so "na žalost naredili premalo".

Vodotoki bi morali napovedano prenesti

Župan občine Luče Klavdij Strmčnik pa je dejal, da trenutno čistijo vodotoke, da bodo omogočili nemoteno odtekanje. "Čeprav zadnja napoved ni tako problematična, napovedujejo od 10 do 50 litrov dežja na kvadratni meter, kar bi morali vodotoki prenesti," je ocenil. Na terenu imajo tudi nekaj mehanizacije, ki bo sproti čistila struge.

Na območju občine so prejšnji teden evakuirali prebivalce Strug pri Lučah, ki zaradi plazu v Strugah ostajajo evakuirani. Višje od plazu ob potoku pa so še tri hiše, kjer je petkovo deževje naneslo nov material, a današnja napoved "ni tako ekstremna in bo voda lahko normalno odtekla po teh vodotokih", zato teh prebivalcev ne bodo evakuirali.

obisk predsednika vlade Roberta Goloba v Strugah pri Lučah poplave | Avtor: Nebojša Tejić/STA Struga pri Lučah po poplavah. Nebojša Tejić/STA

Težave pričakujejo nad naseljem

Na napovedane obilne padavine se pripravljajo tudi v občini Ljubno, je za STA potrdil župan Franjo Naraločnik. Vse ekipe civilne zaščite so že pripravljene "tako za opazovanje kot za morebitne intervencije". Z vso težko mehanizacijo delajo zaščite lokalnih cest in nekaterih zaselkov, pripravljajo tudi brežine, da bodo čim dlje zdržale pritisk vode, prva prioriteta pa je tudi čim bolj zaščititi stanovanjske hiše in industrijsko-poslovno cono.

Meni, da so skozi Ljubno vodotoki zelo dobro očiščeni, kar se je izkazalo že prejšnji petek, ko padavine niso predstavljale težav. "Se je pa pojavilo razlivanje Ljubnice in delno Savinje v zgornjem toku nad naseljem, kjer materiala še niso odpeljali, zato v primeru večjih voda tu pričakujemo prve težave danes in v naslednjih dneh," je opozoril.

V bližini je tudi nekaj prebivalcev, zato občina to območje posebej opazuje. Prebivalce so že obvestili, da naj se umaknejo na višja mesta. "Glede na jesen, ki jo preživljamo z izjemno visokimi vodami, so tu ljudje dejansko že dnevno pripravljeni za umik," je prepričan Naraločnik. Prebivalce iz hiš, ki jih je ogrožal plaz, so izselili že po avgustovskih poplavah, tako da zdaj v občini nimajo plazov, ki bi lahko pomenili nevarnost za stanovanjske objekte. Vse plazove sicer opazujejo in spremljajo.

Pričakujejo poplave na istih mestih kot avgusta

Poveljnik civilne zaščite občine Mozirje Jaka Vačovnik pa je za STA dejal, da so v Mozirju na morebitne obilne padavine pripravljeni. Prebivalcem so že prejšnji petek ob močnejšem deževju razdelili protipoplavne vreče, saj je že takrat voda poplavila na nekaterih mestih, kjer Direkciji RS za vode še ni uspelo očistiti vodotokov.

V občini pričakujejo, da bodo ista mesta spet poplavljena, tam pa k sreči ni naseljenih prebivalcev, saj zaradi avgustovskih ujm že živijo drugje. Dogovorjeni so tudi z gradbinci s težko mehanizacijo, da ob potrebi takoj priskočijo na pomoč.

V Mozirju tudi opazujejo štiri plazove in preprečujejo zatekanje vode vanje, ti pa ne ogrožajo prebivalcev.

Vremenoslovci od danes popoldne do petka zjutraj pričakujejo obilne padavine z močnimi nalivi in viharnimi sunki vetra. Za severozahod države je agencija za okolje zaradi padavin za popoldne, zvečer in ponoči izdal rdeče opozorilo, za druge dele pa oranžno. Zaradi vetra velja za zahodni del oranžno opozorilo že popoldne in zvečer, ponoči pa za vso državo.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.