Slovenija
22 ogledov

Veterani ne bodo ob del pokojnin

andrej vizjak Boštjan Tacol
Vsi veterani, ki so bili aktivni v vojni za Slovenijo, tudi prestopniki iz JLA, bodo ostali izvzeti iz zniževanja pokojnin, je po srečanju s predstavniki Zveze policijskih veteranskih društev Sever zatrdil minister za delo Andrej Vizjak.

Predstavniki Zveze policijskih veteranskih društev Sever so se namreč danes popoldne zaradi problematike nižanja pokojnin sestali z ministrom za delo, družino in socialne zadeve, saj so želeli pojasnila glede različnih interpretacij zakona za uravnoteženje javnih financ.

Kot določa zakon, so pripadniki Teritorialne obrambe in policijski vojni veterani iz zniževanja pokojnin izvzeti. A če pokojnino prejemajo tudi na podlagi katerega drugega predpisa, denimo zakona o policiji, ali so bili pred letom 1991 v aktivni službi JLA, so jim na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) ta del pokojnine vseeno znižali.

Predstavniki policijskih veteranskih društev in minister Vizjak so se po poročanju TV Slovenija na današnjem sestanku uskladili. Kot zatrjuje Vizjak, bodo iz nižanja pokojnin izvzeti tudi tisti, ki so bili kdajkoli v JLA in so bili v času vojne za Slovenijo v stalni sestavi Teritorialne obrambe in policije.

Posameznik bo moral sicer sedaj vložiti ugovor na izračun pokojnine in priložiti dokazila o priznanju statusa vojnega veterana, ki jih v skladu z omenjenim zakonom izključuje iz znižanja pokojnin. Kot trdi Vizjak, jim bo Zpiz odvzeti delež pokojnin povrnil v čim krajšem času.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.