Slovenija
941 ogledov

Veto na novelo zakona o financiranju izobraževanja

Osnovna šola Profimedias
Državni svetniki so s 17 glasovi za in 13 proti izglasovali odložilni veto na novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja.

Poslanci bodo o noveli ponovno odločali predvidoma v četrtek, za njeno potrditev pa bo potrebnih najmanj 46 glasov.

Predlog odložilnega veta na novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja je vložila skupina državnih svetnikov s prvopodpisanim Bogomirjem Vnučcem. Predlagatelji so ocenili, da je zakon, ki ga je DZ sprejel v sredo, v neskladju z odločbo ustavnega sodišča, saj uvaja razlikovanje med javno veljavnimi programi in programi, ki so pridobili javno veljavnost.

Uvedba razlikovanja po navedbah predlagatelja odložilnega veta v praksi predstavlja temelj za razlikovanje oziroma omejitev višine sofinanciranja osnovnošolskega programa zasebnih šol, kar pa je v neposrednem nasprotju z odločbo ustavnega sodišča.

Po predlogu ministrstva za izobraževanje bi država po novem namreč obvezni del javnega programa v zasebnih osnovnih šolah financirala 100-odstotno, razširjenega dela javnega programa pa ne bi več financirala.

Pristojna komisija državnega sveta, ki se je sestala pred izredno sejo, predloga, naj svetniki izglasujejo odložilni veto, sicer ni podprla. Vetu je bil naklonjen le en član komisije DS za kulturo, znanost, šolstvo in šport, medtem ko jih je bilo šest proti.

Glede na to, da stranke napovedujejo vztrajanje pri svojih stališčih, pa je ponovno glasovanje za novelo lahko usodno, saj je za njen uspeh to pot potrebnih najmanj 46 glasov. Če pa bo zakon znova potrjen, se mu obeta nova bitka na ustavnem sodišču.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • 0ced864ed9d976da79e4e975646e3dcf59a85b96 14:38 17.julij 2019.

    Vesel bom, ko da ŠAREC vezal zaupnico za sprejem tega zakona. Se bomo vsaj rešili zahrbtne stranke SMC in kozjanskega runkla.

  • nina 06:51 16.julij 2019.

    Privat je zasebno,javno je skupno.Komu ni jasno naj gre ovce past.Moje hiše tudi ne financira država jo moram sam.Bo tra na ulice,ker kapitalisi so preveč obogateli na račun delavcev.

  • Janez_53 20:29 15.julij 2019.

    Preračunljivci iz stranke SMC so že v prejšnji vladi potiho podpirali desničarje. Zato tudi niso izpeljali nobene reforme, še najmanj pa so naredili na področju sodstva, tožilstva in zdravstva. In sedaj bodo pomagali zrušiti zakon o financiranju izobraževanja, čeprav bi ...prikaži več dejansko bilo najbolj pošteno, če se financira obvezni del, ostalo pa naj financirajo starši, ki mislijo, da so javne šole za njihove sončke premalo nobel! Ali pa si naj najamejo privat učitelje, kot so to nekoč počeli bogataši.