Slovenija
110 ogledov

Vezava da ali ne? Ena prekoračitev odnesla vse koristi

Vedno in povsod? (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Ena prekoračitev zakupljene kvote je odnesla ves popust za telefon, ki ga je dobila ob vezavi za dve leti.

Sodelavka je za trinajstletno hčer spomladi potrebovala telefon, da so ga dobili ceneje, so se za dve leti vezali na paket Džabest 250. Za telefon tako plačujejo sedem evrov na mesec, paket, ki vključuje le 250 enot, pa stane 12,95 evra. Skupni strošek je tako okrog 20 evrov na mesec. 

Pred kratkim je hči z SMS sporočili in prenosom podatkov prekoračila kvoto. Dobila je sicer opozorilo, da je blizu meje, a ga je ignorirala. Račun je zaradi prekoračitve znašal 117 evrov in tako odnesel praktično ves prihranek, ki so ga z vezavo dobili pri telefonu. 

Izbiranje mobilnega telefona | Avtor: Profimedias Profimedias

Za telefone Samsung Galaxy A3, HTC Desire 820 in Huawei P8 Lite znašajo prihranki ob dvoletni vezavi od 104 do 130 evrov. Te telefone smo izbrali, ker znaša ob dvoletni vezavi mesečni obrok okrog sedem evrov, kolikor za hčer plačuje sodelavka. 

Dve rešitvi: predplačniško ali mega paket

Glede na to, da je v paketu sorazmerno malo enot, je precej verjetno, da bo hči še kdaj prekoračila zakupljeno kvoto. Kaj storiti? Teoretično sta dve možnosti: predplačniški paket, kjer kvote ne moreš prekoračiti in tako velik paket, da je ne moreš prekoračiti.

Predplačniški paketi: cena odtehta prihranek

Med predplačniškimi paketi sta po naši oceni trenutno najugodnejša Spar 1500 in Izimesec S, ki za manj kot sedem evrov ponujata 1500 enot na mesec. O teh dveh paketih smo že podrobno poročali. Za pol cene ponujata šestkrat več enot kot Džabest 250, v enem letu pa prihranek pri naročnini znese 145 evrov, kar je več od popusta na telefon, ki so ga dobili za dveletno vezavo, po podražitvi pa bo razlika še 12 evrov višja. 

Za predplačnike Telekom omogoča zakup dvesto enot za 6,95 evra, ko jih zmanjka pa je minuta pogovora dobrih 18 centov, SMS 12 centov, megabajt pa 11,2 centa (pogovori znotraj omrežja in prenos podatkov so ponoči cenejši, prenos podatkov tudi za konec tedna). Nižja cena kot Džabest 250, a tudi 50 manj enot. 

Simobil ponuja predplačniški paket Simpl Kids, kjer je mogoče zakupiti dvesto enot za šest evrov, vsaka dodatna enota pa stane 15 centov. 

Telemachova predplačniška ponudba je Free2go, enote stanejo deset centov, za pet evrov pa je mogoče kupiti sto minut pogovorov. 

Nižji strošek možen tudi pri naročniških paketih

Ker želijo ostati pri približno enakem strošku na mesec ali ga celo znižati, ni prav veliko manevrskega prostora. 

Carski bob, ki je na voljo do konca meseca, ponuja 1500 minut pogovorov, 1500 SMS sporočil in 1500 megabajtov podatkov za 9,99 evra na mesec, v dveh letih je prihranek v primerjavi z obstoječim paketom 71 evrov. 

vezava tabela | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si

Telemach za šest evrov na mesec v paketu Več ponuja neomejena sporočila, 500 megabajtov prenosa podatkov in 120 minut klicev v druga omrežja (znotraj omrežja so brezplačni), za naročnike fiksnih storitev Telemacha pa je cena le štiri evre na mesec. Treba je le preveriti, koliko pogovorov hči povprečno opravi na mesec, saj je 120 minut malo in se lahko ponovi zgodba z drago prekoračitvijo, vabljiva pa je cena in neomejena sporočila, ki so bila glavni razlog prekoračitve kvote. 

Malo višji strošek … 

Za 15 oziroma 12 evrov (za naročnike fiksnih storitev) Telemach ponuja paket Še več z neomejenimi klici, sporočili in pet gigabajti prenosa podatkov. 

Pri Telekomu bi veljalo razmisliti o paketu Enostavni 1000, v katerem je tisoč enot in stane 14,95 evra na mesec. 

Med paketi za mlade Simobil ponuja Orto Elastik mini, ki za 15,99 ponuja neomejene klice in sporočila in sto megabajtov podatkov. 

Debitel ponuja paket EnotniD 2000, v katerem je dva tisoč enot, za 14,90 evra, a ga je mogoče ob dvoletni vezavi pol leta plačevati po polovični ceni, kar povprečno mesečno naročnino zniža na 13 evrov. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • sonyrio 11:09 12.november 2015.

    Vezave so itak brezveze. In se v večini ne splačajo. BoB je super. Omrežje je ok (simobil) .Akcije večkratletno, dovolj enot, za vsa omrežja isto, nizka cena tudi za prekoračitve, ugodno tujina (po porabi),nobenih zakupov, menjava paketa lahko enkrat mesečno ...prikaži večo brezplačno ! Telefone pa se itak dobi v trgovinah, brez vezave in na obroke. Al pa prek spleta. Tko da vezava samo zarad minimalnega prihranka ali pa obrokov je čist mimo .

  • samo.jst 15:30 10.november 2015.

    vsaka šola nekaj stane

  • kapibara 11:49 10.november 2015.

    Očitno bo sedaj mama dobivala "obvestila"...