Slovenija
1353 ogledov

Viceguverner zatrjuje, da je ravnal v skladu z zahtevami kodeksa

banka Slovenije Saša Despot
Komisija za preprečevanje korupcije je objavila zaključne ugotovitve, skupaj z izjasnitvijo obravnavane osebe in sklepom upravnega sodišča v zvezi z zahtevo za izdajo začasne odredbe v primeru postopka proti viceguvernerju Banke Slovenije Marku Bošnjaku.

Komisija za preprečevanje korupcije je od viceguvernerja Banke Slovenije Marka Bošnjaka zahtevala dokazila o plačanem davku za oddajanje stanovanja. Predsednik komisije Boris Štefanec je za RTV Slovenija dejal, da je bilo "ugotovljeno, da teh dokumentov ni izročil in to je v skladu z našim zakonom neintegritetno dejanje". Na KPK je Bošnjaka prijavila Banka Slovenije.

KPK je danes objavila tudi izjasnitev viceguvernerja. V izjasnitvi so odvetniki, ki zastopajo viceguvernerja Bošnjaka, najprej KPK opozorili na dejstvo, da njihove ugotovitve temeljijo na dokumentih oz. podatkih, ki so davčna tajnost. 

Kot napačno opredeljujejo ugotovitev, da je Bošnjak ravnal v nasprotju s pričakovano integriteto, ko ni želel razkriti posameznih listin oziroma omogočiti preverjanja izvirnosti listin. KPK bi morala upoštevati Kodeks Banke Slovenije iz decembra 2016, ki pa v povezavi z integriteto ni nalagal razkrivanja zasebnih poslov, še posebej ne podatkov, ki predstavljajo davčno tajnost. "S Kodeksom banke Slovenije z dne 23. 12. 2016 ni v ničemer predvideno razkrivanje zasebnih finančnih poslov, kamor sodi tudi dajanje lastnih nepremičnin v najem," piše v izjasnitvi. "Edina zapoved pri zasebnih finančnih poslih terja, da so posli nešpekulativni in v primernem sorazmerju s prihodki in premoženjem zaposlenega ter ne smejo ogrožati njihove nepristranskosti in finančne neodvisnosti. Kot kritični zasebni posli so opredeljeni le posli, ki so tesno povezani z izvajanjem nalog Evrosisstema ali z izvajanjem nadzorniških nalog ali bi lahko dajali tak vtis (20. člen Kodeksa Banke Slovenije z dne 23. 12. 2016)."

Bošnjaku tako ne bi bilo treba predložiti nobenega od dokumentov, ki jih je prostovoljno posredoval. V izjasnitvi je zapisano, da je bilo Bošnjakovo ravnanje v popolnem skladju z zahtevami kodeksa. 

KPK očitajo, da proti Bošnjaku ni bil voden postopek, kot je sicer predviden, in da ni bilo pojasnjeno, kakšen postopek se vodi zoper njega in katera rešitve kodeksa Banke Slovenije mu je očitana. 

Bošnjak podaja tudi predlog, da KPK z vidika integritete preveri tudi postopanje guvernerja Banke Slovenije v konkretni zadevi, predvsem v smeri, ali je obstajala osnova za obdolžitev viceguvernerja o kršitvi etičnih pravil in podajo prijave na KPK. 

Banka Slovenije Slovenija Viceguverner Banke Slovenije menda na črno oddajal stanovanje

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.