Slovenija
19 ogledov

VIDEO: Skupina 30 beguncev brez težav prišla v Slovenijo

Hamica Anže Petkovšek
Ekipa britanske BBC je na slovensko-hrvaški meji posnela skupino beguncev, ki so brez težav in nadzora prišli v Slovenijo. V našo državo so vstopili okrog 100 metrov stran od Mejnega prehoda Bregana.

 

Le nekaj minut za tem so se policisti mrzlično lotili iskanja, na pomoč so poklicali tudi helikoptersko enoto. Kot je popoldne pojasnil Anton Štubljar, vodja oddelka za državno mejo na PU Novo mesto, so območje Kalina policisti dodatno zavarovali. "Hrvaška predpisov, ki bi jih morala, ne izvaja, zato imamo težave," je pojasnil.  

"Ravno sem pospravljal po hiši, ko sem jih zagledal. Saj niso prvi, posamično so mejo na tem območju že v prejšnjih dneh prečkali begunci," je za zurnal24.si povedal lastnik Gostilne Kalin, mimo katere so se begunci podali peš naprej proti severu. "Zdaj je tu polno policistov, postavili so barikado, ravno pred mojo hišo," je še dodal in izpostavil, da ga beguncev ni nič strah, da sugurno bežijo zato, ker jim tam, od koder prihajajo, "ni bilo dobro". Povedal je še, da je prvi skupini, ki jih je ujela BBC-jeva kamera, sledila še druga skupina beguncev, ki pa so jih policisti pri prečkanju meje prijeli.

Pomoč beguncem pri prestopu meje je kazniva!

Če boste tujcem, ki nezakonito vstopijo na ozemlje Slovenije, pomagali, vas čaka kazen. Za pomoč pri vstopu v državo, tranzitu čez njo ali prebivanju v njej, vas bodo policisti kaznovali z globo od dva do 4,5 tisoč evrov.

Tudi za slovenskega državljana velja Kazenski zakonik, ki v takih primerih predvideva zaporno kazen do 5 let skupaj z denarno kaznijo.

dezurni@zurnal24.si