Slovenija
4789 ogledov

Vili Kovačič spet zbira podpise za referendum

Vili Kovačič Anže Petkovšek Vili Kovačič
Aktivist Vili Kovačič je začel zbirati podpise za začetek postopkov za razpis referenduma o spremembah zakona o vladi, s katerim želi vlada razširiti število ministrstev.

Zakon je po njegovem mnenju v posmeh demokraciji in je bil v DZ sprejet brez vsakega razumnega argumenta. K zbiranju podpisov poziva politične stranke in vse državljane.

Kovačič k pomoči pri zbiranju podpisov poziva vse opozicijske in koalicijske poslance. "S tem bo narejen pomemben prvi korak, da se zaustavi brezumje in enoumje, ki je dobilo odločujočo domovinsko pravico v državnem zboru," je zapisal v sporočilu za javnost. Ob tem je napovedal, da bo premierja Roberta Goloba v pismu pozval, naj umakne zakon o vladi.

K zbiranju podpisov poziva tudi neparlamentarne stranke, posebej nagovarja gibanje Povežimo Slovenijo ter stranki Naša dežela in Zeleni Slovenije, pa tudi vse državljane.

Rok za zbiranje 2500 podpisov za začetek referendumskih postopkov je sedem dni. Če je podpisov dovolj, predsednik DZ nato razpiše 35-dnevni rok za zbiranje 40.000 podpisov za zahtevo za razpis referenduma.

Zakon predvideva nova ministrstva

DZ je na sredini izredni seji sprejel spremembe zakona o vladi. Ta uvaja tri nova ministrstva, za solidarno prihodnost visoko šolstvo, znanost in inovacije ter za podnebje in energijo. Nekaterim ministrstvom se obeta preimenovanje in spremembe pristojnosti.

Poslanci so razpravo o koalicijskem predlogu sprememb zakona o vladi sicer opravili na izredni seji 18. maja, o samem zakonu pa niso glasovali, ker je SDS vložila predlog za posvetovalni referendum. DZ je predlog za referendum zavrnil na seji v ponedeljek, zato so lahko poslanci sredo o zakonskem predlogu tudi glasovali. Vlada se je zato sprva oblikovala po veljavnem zakonu, v katerem je 17 resorjev.

Kovačič v lov za podpisi namesto SDS?

Namigovanja o zbiranju podpisov za začetek postopkov za razpis referenduma o zakonu o vladi se sicer pojavljajo že nekaj časa, saj zakonu nasprotujejo v SDS in NSi. V NSi so sicer napovedali, da oblikovanja nove vlade ne bodo ovirali.

Ob namigovanjih, da bi se namesto SDS v zbiranje podpisov podal aktivist Kovačič, je Žan Mahnič (SDS) v sredo poudaril le, da je Kovačič neodvisen državljan, SDS pa neodvisna stranka, ki bo odločitev o morebitnem zakonodajnem referendumu sprejela na podlagi pozivov zaskrbljenih državljanov, ki da se obračajo na stranko.

Kovačič napoveduje, da bo podpise za začetek postopkov za razpis referenduma zbiral tudi v primeru sprejetja zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS). V parlamentarni postopek so sicer vloženi trije zakoni o RTVS, dva so vložili v SDS, enega pa v koaliciji strank Gibanje Svoboda, SD in Levica.

Kot ocenjuje, bi zakon pomenil uničenje manjšine in pluralnega informiranja na javni RTVS. "Pa tudi z naslednjimi zakoni, ki ga na poti v svobodno suženjstvo ponuja Gibanje Svoboda, bo treba narediti enako," je napovedal.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 24
 • marko345 17:49 25.junij 2022.

  Za tega bedaka, ki mu manka 2/3 možganov je norišnica nujna ustanova. Kar naprej bi pametoval in razdvajal narod. Pa kdo je on mona blesava, dementna. Psiho to je on.

 • Avatar Anion6anion
  Anion6anion 14:47 25.junij 2022.

  Že videno. Vsakič ko je SDS v opoziciji vili vlaga referendume. Naj jih sam plača!

 • PaPajapopi 10:37 25.junij 2022.

  Kovačič - Kalimerotov lakaj bi naredil vse da bi lezel svojemu vodji v rit, vendar je tam takšen dren, da še zraven ne pride. Stari je zrel za v Begunje.