Slovenija
33 ogledov

Vinag še ni rešen pred stečajem

slovenija 26.03.13. Zbor delavcev, Vinaga, foto: nino verdnik Nino Verdnik
V težave zabredli zaradi zgrešenih naložb, slabe letine in manjše prodaje.

"Dolžnik bo moral v prihodnjih mesecih bistveno povečati prihodke iz poslovanja, da bo zagotovil načrtovano dobičkonosnost. Ta bo omogočala uresničitev načrta finančnega prestrukturiranja in s tem dolgoročno in kratkoročno plačilno sposobnost," poudarja prisilna upraviteljica Brigita Kraljič. Treba bo torej zavihati rokave, če se želi podjetje izogniti črnemu scenariju.

Prisilka ne gre po načrtu

Največji štajerski vinar je v prisilni poravnavi pristal poleti. Letošnji rezultati jih ne morejo navdajati z optimizmom. V prvih sedmih mesecih je namreč izguba podjetja znašala 762 tisoč evrov, medtem ko načrt finančnega prestrukturiranja za letos predvideva 340 tisoč evrov dobička. Vodstvo Vinaga izgubo pripisuje sezonski odvisnosti poslovanja in dodaja, da se pogaja s potencialnimi kupci iz Nemčije, Anglije in Hrvaške.

Mariborsko sodišče je pred časom odločilo, da lahko podjetje proda dve nepremičnini, z njuno prodajo pa so dobili 50 tisoč evrov. Gre za prodajo nepotrebnega premoženja, s katero bo lahko Vinag delno poplačal upnike, ki so v prisilki prijavili za 10,5 milijona evrov terjatev.

Morda se bo vinarju uspelo pobrati z novim vodstvom. Lastnik Vinaga Leo Ivanjko je sodišču predlagal zamenjavo vodstva, s čimer se strinja tudi prisilna upraviteljica. Družbo po novem vodi Marko Klemenčič, sicer direktor Pinusa iz Rač.

Komentarjev 1
  • Lavdan 12:09 20.oktober 2013.

    Vino in časopis to gre zelo skupaj. Treba je zamenjati tudi lastnika ne samo vodstvo. Prisilna poravnava je tako ali drugače samo nateg upnikov.