Slovenija
45 ogledov

Vinjeni policist nazaj za služben volan

Preiskava vseh okoliščin nesreče še traja. (Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Bivši šef UVZ je po tem, ko se je vinjen zaletel s službenim avtom, v policiji celo napredoval.

V sistemu slovenske policije vinjenost za volanom očitno ni hujša kršitev. Silvo Vrbančič, ki je kot direktor urada za varnost in zaščito (UVZ) na začetku leta s službenim vozilom vinjen povzročil prometno nesrečo, lahko spet uporablja službeni avtomobil.

Vrbančičevi grehi
 - vožnja pod vplivom alkohola. Alkotest je pokazal 0,65 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka.

- pridržali ga niso; čeprav je meja za pridržanje že 0,52 mg/l. Vrbančič se z rezultatom ni strinjal; zato so policisti odredili strokovni pregled. Ker rezultat pregleda ni znan takoj, policisti zoper direktorja UVZ niso odredili pridržanja.

- na avtocesti Ljubljana–Kranj je domnevno zaradi prevelike hitrosti povzročil prometno nesrečo, ko je trčil v spredaj vozeče vozilo. Poklical je šefa Gorška, regijski center za obveščanje pa je poklicala poslanka Melita Župevc, ki se je slučajno znašla kot sovoznica v avtomobilu, ki je naletel na nesrečo.

Čaka kazen in vozi služben avto
Vrbančič sicer nima v uporabi službenega vozila, mu pa uporabo vozila za službene namene tako kot drugim policistom s potnim nalogom odobri neposredni predstojnik, so nam pojasnili na policiji. Na vprašanje, ali je Vrbančiča doletela kakšna interna policijska kazen, ker je službeno vozilo vozil opit, ki smo ga posredovali tako policiji kot ministrstvu za notranje zadeve, odgovora nismo dobili.

 

Pojasnili so nam le, da je policija podala "obdolžilni predlog na pristojno sodišče za prekrške (kršitev člena ZVCP-1, 130/4d - globa najmanj 950 evrov, ker pa je povzročil prometno nesrečo, je to v skladu z 8. odstavkom 135. člena ZVCP in 18 kazenskim točk). O višini kazni pa odloča sodišče."

Še višje, kot je bil
Z mesta direktorja urada je pod pritiskom javnosti na začetku leta odstopil sam. A je po reorganizaciji v policiji, ki se je zgodila prvega julija, celo na višjem delovnem mestu, kot je bil v času povzročitve nesreče.

V policiji so nam namreč povedali, da je bil Vrbančič premeščen na delovno mesto policijskega svetnika v Upravo za policijske specialnosti Generalne policijske uprave. Ta je z reorganizacijo postala krovna uprava, ki ji je zdaj že bivši UVZ (preimenovali so ga v Center za varovanje in zaščito) podrejen.

Spomnimo, Vrbančič nam je po nesreči potrdil, da je s prizorišča nesreče po telefonu poklical generalnega direktorja policije Janka Gorška. Na policiji so nam sicer pojasnili, da klic nadrejenemu določajo navodila. Vrbančič pa je takrat dejal, da mu je Goršek svetoval, "naj v postopku odgovorno sodeluje".

Ni bil sam?
Smo pa iz zanesljivih virov pred dnevi izvedeli, da naj v času prometne nesreče Vrbančič ne bi bil sam, ampak naj bi bila v avtomobilu, ko je trčil v vozilo pred sabo, še dva vidna uslužbenca policije, ki pa sta takoj po nesreči pobegnila. Nuška Tavčar iz policije nam je sicer pretekli teden na vprašanje, ali so to informacijo tudi v policiji preverjali in ali drži, odgovorila, da "preiskava prometne nesreče ni pokazala, da bi bil v vozilu še kdo."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.