Slovenija
33 ogledov

Vipava in Sava poplavljata

Vipava je včeraj popoldne že presegla bregove v okolici Dornberka in Prvačine, a
1/14
Žurnal24 main
Reka Vipava in nekateri njeni pritoki poplavljajo. Po napovedih hidrologov lahko danes pričakujemo poplave v zahodnem in osrednjem delu države. Dež naj bi do jutri ponehal.

Po podatkih oddelka za hidrološko napoved na agenciji za okolje reka Vipava in nekateri njeni pritoki poplavljajo. Pretok Vipave upada v celotnem toku in na vodomerni postaji Miren trenutno znaša 318 kubičnih metrov na sekundo. Vipava bo predvsem v spodnjem toku poplavljala v nekoliko širšem obsegu še v ponedeljek dopoldan.

Reka Sava v srednjem in spodnjem toku trenutno narašča. Na vodomernih postajah v Šentjakobu in Hrastniku je presegla opozorilne vrednosti ter v Zasavju poplavlja v manjšem obsegu. Naraščanje Save v srednjem in spodnjem toku se bo umirilo v ponedeljek v jutranjih urah.

Opozorilni pretoki so preseženi še na Poljanski Sori in Ljubljanici. Na območjih vsakoletnih poplav prihaja do manjših razlivanj.

Voda zaliva objekte, plazovi grozijo

Na Petrovem Brdu v občini Tolmin se je sprožil zemeljski plaz, ki ogroža stanovanjsko hišo in občinsko cesto. Posredovali so gasilci PGD Podbrdo. Zemeljski plaz se je sprožil tudi v Novi Oselici, Sovodenj, občina Gorenja vas – Poljane. Gasilci so plaz prekrili s folijo, še naprej pa ga bodo nadzorovali.

V bližini Bače pri Modreju, občina Tolmin, so gasilci izvedli preventivne ukrepe pri plazenju zemlje zaradi razmočenega terena.

Gasilci so morali danes posredovati v Goričanah, kjer so črpali vodo iz objekta. Kot poroča uprava za zaščito in reševanje, je bilo v objektu približno pol metra vode na površini 200 kvadratnih metrov. Hudourniška voda je vdrla v opuščeno skladišče tovarne Rašica. Ljubljanski poklicni gasilci in gasilci PGD Gameljne so očistili zamašene rešetke na kanalu za odvodnjavanje ter s tem vodi odprli pot.

Na delu so bili tudi gasilci iz PGD Besnica, ki so iz kleti hiše v Spodnji Besnici izčrpali meteorno vodo. Gasilci PGD Preddvor so v Zgornji Beli izčrpali meteorno vodo iz kanalete pred garažo gostinskega objekta in preusmerili tok meteorne vode v potok Belca. Na kraju so bili prisotni tudi delavci Komunalnega podjetja Kranj.

Aktivirali štab civilne zaščite

Na Goriškem so zaradi manjših težav že v dopoldanskih urah aktivirali občinski štab civilne zaščite. Kot je za STA povedal poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite za Severno Primorsko Samo Kosmač, pričakujejo maksimalne pretoke reke Vipave šele v popoldanskem času. Več težav pričakujejo ob spodnjem toku reke, tik pred razlitjem pa je Vipava tudi pri Dolenjah v bližini Ajdovščine.

Še danes dež, nato suho

Po napovedih vremenoslovcev bo do nedelje zvečer ponekod v zahodni Sloveniji ter v Savinjskih Alpah padlo še od 30 do 60 milimetrov padavin. Lokalno, predvsem v Posočju, tudi do 100 milimetrov. Najmanj padavin bo na vzhodu države.

Danes bo oblačno in deževno, ponekod bo lahko tudi zagrmelo. Pihal bo jugozahodnik, ob morju jugo. Jutri bo v severovzhodni Sloveniji delno jasno z zmerno oblačnostjo, drugod bo pretežno oblačno in večinoma suho. Najnižje jutranje temperature bodo od 6 do 11, v alpskih dolinah do 2, najvišje dnevne od 6 do 12, ob morju do 16 stopinj Celzija.

V torek in sredo bo v vzhodni Sloveniji delno jasno z zmerno oblačnostjo, drugod bo pretežno oblačno in večinoma suho.

Imate fotografije naraščajočih rek? Pošljete nam jih lahko preko spodnjega obrazca.

Komentarjev 2
  • smejka 12:39 05.januar 2014.

    Ni to običajen vodostaj,ni pa še poplavljena pešpot(preverjeno),tako,da g.4krogci ne komentiraj negativno...lahko poveva,da je bilo bistveno huje in upava,da tako ne bo.na predzadnji sliki je videti poplavljeno cesto-to ni vedno,a ne?

  • 4krogci 12:17 05.januar 2014.

    Pa a je ta "bralka" prvič na Mostu na Soči al kaj? Tak vodostaj pod mostom in pri "Melanu" je povsem običajen! Ko bo pa voda na hiši do stekla v prvem nadstropju se bo pa govorilo o poplavah!