Slovenija
11455 ogledov

Kras: Kmet kaznovan, ker je s konjem v gozdu pripravljal drva

Konji
1/3
EPA
Kraški kmet Jožef Furlan je na družabnih omrežjih objavil fotografijo kazni, ki mu jo je naložil inšpektorat za kmetijstvo, ker se je njegov konj pasel v gozdu. Twitter je pod komentarji zgroženih uporabnikov skoraj klecnil, a resnica je vendarle bolj kompleksna.

"Zgodba ima dolg rep. Pri nas med Komnom in Branikom na Krasu živi Janez Sabolek, nekoč zelo znan alpinist in plezalec. Sabolek ni nor, je pa še vedno ekstremist. Poseben je. Dneve preživlja ob skorji kruha in vodi. Že pred časom je v te kraje pripeljal nekaj konjev, ki so se razmnožili, zdaj jih je okoli 50," pojasnjuje Jožef Furlan, ki smo ga poklicali, da bi nam pojasnil podrobnosti o kazni, ki mu jo je naložil kmetijski inšpektor.

Sabolek je po nekaj letih konje prepisal na prijatelje in znance, ker mu je kmetijsko ministrstvo izreklo prepoved vzreje konj, čreda namreč ni bila dovolj dobro ograjena in so konji pogosto ušli iz ograde. Pobegli konji veliko nevarnost predstavljajo predvsem, če zaidejo na cesto, kar se je enkrat že zgodilo in le malo je manjkalo, da se ni pripetila prometna nesreča. 

Eno od kobil je prepisal tudi na Furlana in prav ta se je pasla v gozdu, zaradi česar je kmet dobil kazen.

"Konji so seveda ograjeni, a pri tolikšnem številu se pogosto najde kakšen, ki včasih uide. Ograjo je pač treba vzdrževati, kar stane, Sabolek pa denarja nima," poudarja Furlan.

Konji | Avtor: EPA EPA

Saboleku velikokrat zamižijo na eno oko. Sem mu pa že dejal, da ga bodo nekoč odpeljali v neko ustanovo. Toda tam bo stal državo dva tisoč evrov mesečno. Ima pa ta človek, ki je zdaj star okoli 60 let, kup znanj, ki so zelo redka, in bi jih lahko izkoristili tako ali drugače.

Jožef Furlan, kmet

Nekateri ljudje ga radi vidijo in mu dajo svoje parcele za pašo konj, drugi ga ne marajo, še pravi Furlan in doda, da je inšpektor pač ukrepal, ker so pritožbe nekaterih ljudi stalne: "Jaz proti inšpektorjem nimam nič, svoje delo opravljajo pošteno. Po zakonu je pač paša v gozdu brez dovoljenja prepovedana."

Furlan se s kaznijo strinja, opozarja pa, da država nima enakih vatlov za vse: "Meni so recimo pred tremi leti krokarji pobili šest ovc. Ko sem težavo predstavil pristojnim na ministrstvu, so mi dali brošure o električnih mrežah in psih pastirjih. Mreže sem že imel, psa sem tudi nabavil, a je drag, vsak mesec poje za eno jagnje hrane. Na drugi strani država v gozdu pase divjad, konji pa se ne smejo. Gre za neenakopraven položaj. Po mojih informacijah obstaja tudi sodba evropskega sodišča, ki pašo konj v gozdu dovoljuje, a Slovenci smo pač bolj papeški od papeža."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Avatar praufo
    praufo 15:54 10.januar 2019.

    slovenistan pač ne potrebuje kmetijstva in še najmanj kmetov ... le zakaj bi jih, ko je pa nakupovalnih centrov na pretek ... kmetje so manj pomembni kot medvedi, kaj tukaj ni jasno

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 15:06 10.januar 2019.

    Konji so za v salame in klobase!

  • Avatar Leon
    Leon 14:52 10.januar 2019.

    Naši inšpektorji ne ločijo ILUMINATOV in LAMINATOV .