Slovenija
19 ogledov

Virant bo zvečer dobil odgovore na zahteve

Svet stranke DeSUS Anže Petkovšek
Mandatarka Alenka Bratušek se je danes sestala s predsedniki vseh strank morebitne koalicije, pogovori, ki so potekali ves dan, pa se bodo še odvijali, je v izjavi za medije v DZ pojasnil vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer.

Pred jutrišnjim dnevom D glede vprašanja, katere stranke bodo sestavljale novo slovensko vlado, potekajo intenzivni sestanki poslanskih skupin DL, SD in PS, medtem ko se je Desus sestal na sejah izvršnega sveta in sveta stranke.

Po Mödernorferjevih besedah se je tako Bratuškova, ki vodi PS, danes sestala tako s predsednikom DeSUS Karlom Erjavcem, ki je srečanje napovedal tudi v izjavi za medije, kot s predsednikom SD Igorjem Lukšičem in s predsednikom DL Gregorjem Virantom.

Vse, kar se bodo dogovorili, bo v sredo "odločeno na organih stranke", "danes pa je to zaenkrat vse", je dejal Möderndorfer, ki sicer pričakuje, da bodo stranke sestavile novo koalicijo in s tem tudi vlado.

Bratuškova in Virant se bosta še sestala

Glede srečanja Bratuškove s predsednikom stranke DL, ki bo o vstopu v koalicijo odločala v sredo, Möderndorfer pravi, da "sta se pogovarjala in se še pogovarjata".

Virant sicer od Bratuškove še ni prejel odgovora na zahteve, ki ji jih je poslal v pismu. Po poročanju medijev je med drugim zahteval, da mora Bratuškova odstopiti, če se izkaže, da je njena magistrska naloga plagiat, ter da področje energetike ostane pod ministrstvom za infrastrukturo in prostor.

Möderndorfer je zatrdil, da bo Virant odgovor danes do poznega večera dobil v pisni obliki in bo lahko šel z njim tudi na sredino sejo sveta stranke DL, kjer bodo odločali o vstopu v koalicijo. Na vprašanje, ali bodo te odgovore v PS zaupali tudi javnosti, je Möderndorfer odgovoril, da po njegovem mnenju to niti ni potrebno, "ker vi pričakujete samo dvoje: ali bo uspela sestaviti vlado ali ne in to je bistvo vsega".

Bratuškova pogovorov ni želela komentirati

Vodja poslanske skupine PS ni želel komentirati informacij iz medijev, da naj bi DL v pogajanjih o novi vladi predstavila nov predlog ministrskih kandidatov DL. Po poročanju medijev naj bi predsednik DL Gregor Virant namesto notranjega ministrstva prevzel ministrstvo za infrastrukturo in prostor, notranje ministrstvo bi vodila zdajšnja glavna tržna inšpektorica Andrejka Grlić, ministrstvo za pravosodje pa Senko Pličanič.

Mesto državnega sekretarja za energetiko na ministrstvu za infrastrukturo in prostor naj bi prevzel Klemen Grošelj, nekdanji vodja kabineta bivše Zaresove gospodarske ministrice Darje Radić. Po poročanju Kanala A pa naj bi bil Grošelj kandidat za obrambnega ministra. Po njihovih neuradnih informacijah je ponudbo za finančni resor potrdila Helena Kamnar, nekdanja generalna sekretarka Pahorjeve vlade, a odgovorila še ni. Gospodarstvo naj bi vodil pomurski podjetnik Roman Ferenčak. Z zamejci pa naj bi se ukvarjal poslanec PS Roman Jakič.

Möderndorfer je v zvezi s tem dejal le, da pogovori tečejo. Špekulacij o imenih ministrov je bilo po njegovih navedbah v zadnjih 14 dneh "toliko, da če bi jih danes še enkrat toliko natrosili, v resnici ne bi zvedeli nič novega, razen to, da smo vedno bliže končnemu dogovoru". "Verjamem, da bo jutri ta zgodba pozitivno končana," je zaključil.

Pred novinarje je med sestankom DL na kratko stopil vodja poslanske skupine Rihard Braniselj, ki je dejal, da po vzoru predsednika Viranta do jutri ne bo komentiral odločitve stranke, hkrati pa napovedal, da bo poslanska skupina DL glasovala zelo enotno. Sledil je njegov namig, da glede na debato in ob tehtanju vseh možnosti ne vidi razlogov, zakaj bi glasoval proti koaliciji, medtem ko se je odgovoru, ali podobno razmišlja tudi Virant, izmuznil: "Mislim, da vam bo o tem sam kaj več povedal, jaz sem pa verjetno že preveč povedal." Zadnjo besedo bo sicer imel svet stranke.

Bratuškova naj bi po nekaterih informacijah sicer pripravljala tudi "plan B". Kot kaže, bi tudi v primeru, da DL v vlado ne bo šla, poskušala sestaviti manjšinsko vlado.

Erjavec verjame v nenapisan dogovor

Predsednik Desusa Karl Erjavec je lahko zadovoljen, saj je vstop stranke v koalicijo sprejel tako izvršni odbor kot svet stranke.

Erjavec je sicer pojasnil, da v koalicijski pogodbi niso navedene vse zahteve Desusa, ampak imajo glede nekaterih le ustni dogovor. Tako je navedeno, da se bodo pokojnine usklajevale, ne pa tudi, da črtajo 143. člen zakona za uravnoteženje javnih financ.
DeSUS je sicer danes že parafirala koalicijsko pogodbo.

Še vedno dvomi o umiku Jankovića

Kljub temu da bo stranka podprla vstop v novo vlado, brez razprave ne bo šlo. Že na kongresu so se po Erjavčevih besedah pojavili pomisleki glede statusa ljubljanskega župana in predsednika PS, ki je podal bianco odstopno izjavo, Zorana Jankovića. Večinsko mnenje v Desusu je, da je dovolj, če se umakne kot predsednik stranke, je pojasnil Erjavec, ki pričakuje, da bo Janković do izvolitve nove vlade na svojo bianco odstopno izjavo vpisal še datum.

Vlada tudi brez DL

PS, SD in Desus čakajo še na odločitev DL, ki bo o vstopu v koalicijo odločala na seji sveta v sredo. Prvak te stranke Gregor Virant je že poudaril, da DL ni obljubila vstopa v koalicijo. Erjavec je tako pred današnjo sejo sveta dejal, da čakajo na odločitev DL, vendar pa bodo druge potencialne partnerice, ne glede na njihovo odločitev, verjetno poskušale oblikovati vlado.

V primeru manjšinske vlade bi bile po Erjavčevih ocenah predčasne volitve najkasneje do konca leta, verjetno jeseni. Prvak Desusa sicer predvideva, da se bo DL odločila za vstop v koalicijo oziroma bi bila drugačna odločitev zanj presenečenje. "Je pa to res v njihovih rokah," je dodal.

Komentarjev 8
  • gec 17:32 12.marec 2013.

    moje mnenje:v sredo se bo iz dimnika DL pokadil bel dim,ker nimajo drugega izhoda.to z drugim izhodom mislim na to da rešujejo svoje riti...

  • gec 17:08 12.marec 2013.

    verjetno je izračunal,da druge možnosti nima,ker na predčasnih volitvah gre iz parlamenta.pokvarjenec janševiški...

  • izRODEk 16:06 12.marec 2013.

    Dokler bodo v politiki take prevarantske barabe kot je preVarant, nam ni pomoči. Naženimo tega hinavca ven iz politike za zmeraj, pa onega pokvarjenega Erjavca naj zraven vzame, potem bo pa mogoče šlo (ko opravimo še z Lukšičem, pa zagotovo).