Slovenija
9 ogledov

Virant čaka, tožbe padajo

Gregor Virant Saša Despot
Previsoke plače. Več javnih zavodov je začelo vlagati tožbe proti svojim zaposlenim, ki so jim obračunali previsoke plače. Sistemske rešitve ni. Minister Virant sindikatom poslal predlog, iz njega pa nič.

Zavod za zaposlovanje je potrdil, da je v začetku tedna vložil tožbe proti svojim zaposlenim, ki jim je ob prehodu na nov plačni sistem leta 2008 mesečne dohodke obračunal napačno. Zavod je tako izplačal za 2,1 milijona evrov preveč plač. V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana pa bodo tožbe proti zaposlenim vložene v naslednjih dneh.

Raje tožijo, kot plačujejo

Koliko tožb bo padlo v drugih javnih zavodih, za zdaj ni jasno, saj inšpektorat za javni sektor ni posredoval odgovora na naše vprašanje, koliko proračunskih porabnikov, ki so napačno obračunavali plače, je v zadnjih tednih dobilo opomnik, da morajo vložiti tožbe, sicer bodo njihovi direktorji oglobljeni. “Kot javni zavod smo dolžni spoštovati ugotovitve oziroma navodila inšpektorice za plače v javnem sektorju,” pravijo na UKC. Na to jih je inšpektorica opomnila v začetku decembra. Če vršilec dolžnosti generalnega direktorja ne bo spoštoval odrejenih ukrepov, ki jih je inšpektorica izdala že lanskega avgusta, mu namreč grozi kazen 500 evrov, ki se lahko izreče tudi večkrat. Če ne bo vložil tožb proti delavcem, ki o vrnitvi plač niso sklenili sporazuma, pa bo kaznovan z najmanj 1.100 evri.

Nimajo druge izbire

Identične zahteve so sredi novembra prejeli tudi na zavodu za zaposlovanje. Inšpektorat jim je za rok za vložitev tožb in poročanje o tem postavil 15. december, ki so ga upoštevali. Opozarjajo, da bi bila direktorica sicer lahko tudi kazensko ovadena zaradi zlorabe uradnega položaja, oškodovanja javnih sredstev in nevestnega dela v službi. O vsem tem pa zavod ni prejel odločbe, temveč le zapisnik. Ta je zanje sicer zavezujoč, a generalni sekretar Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Jakob Počivavšek opozarja, da zapisnika v nasprotju z odločbo pravno ni mogoče izpodbijati: “Odgovorni zato morajo vlagati tožbe, tudi če se z njimi ne strinjajo.”

S tožbami bodo stroški

Na UKC izpostavljajo, da jih je inšpektorat opozoril tudi na petletni zastaralni rok, ki velja za terjatve iz delovnega razmerja. Zakaj je inšpektorat, ki spada pod okrilje ministrstva za notranje zadeve (MNZ), ki ga vodi Gregor Virant, opomnike začel pošiljati prav zdaj, ni jasno. MNZ je konec oktobra sindikatom namreč poslal predlog sprememb zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki naj bi ponudil sistemsko rešitev preveč izplačanih plač. Počivavšek pravi, da MNZ o tem ni sklical nobenih pogajanj.

Kako bo na proces spreminjanja ureditve vplivalo vlaganje tožb proti delavcem, pa na MNZ niso odgovorili. Pravijo le, da “zakon v tem delu velja, dokler ne bo spremenjen, in jasno določa, da je vračilo treba zahtevati s tožbo, če ne pride do dogovora z javnim uslužbencem”. Počivavšek zatrjuje, da delavci za preveč izplačane plače niso odgovorni, tožbe pa naj bi bile neutemeljene. “To bo sprožilo le slabo voljo in stroške, za katere bodo morali odgovornost spet prevzeti direktorji,” je prepričan.

Komentarjev 1
  • ennanova 14:34 19.december 2013.

    (PRO) TEST ob državni proslaviPRE-CENJENI POLITIKI, VABIMO VAS NA ČAJ s Človekom.Na sprehodu iz parlamenta v CD se, prosim, ustavite pri Ljudeh, in izpolnite krajši TEST. Ne bojte se, vprašanja bodo enostavna. Vsak Politik, ki reši test, dobi ...prikaži več knjigo Srečka Kosovela: Človek.ZASTONJ.http://za-misli.si/obvestila/1355-pro-test-ob-drzavni-proslavi