Slovenija
14 ogledov

Virant danes z Romi

Gregor Virant Saša Despot
Predsednik DZ Gregor Virant je ob prihajajočem svetovnem dnevu Romov danes sprejel predstavnike romske skupnosti v Sloveniji. Ključ za uspešen razvoj romske skupnosti Virant sicer vidi v izobraževanju. Predstavniki Romov so s srečanja odšli zadovoljni.

"Strinjali smo se, da je treba reševati najprej elementarne probleme," je po sestanku s predstavniki romske skupnosti v Sloveniji povedal predsednik DZ Gregor Virant. Ob tem je Virant izpostavil, da je med Romi vse več akademsko izobraženih ljudi, ki lahko "vlečejo voz naprej".

Predsednica sveta romskih skupnosti Janja Rošer je povedala, da so predsedniku DZ predstavili veliko različnih tem – od izobraževanja, zaposlovanja in bivanjskih razmer do težav, s katerimi se Romi soočajo zaradi nove socialne zakonodaje.

Na sestanku so predstavniki Romov Viranta seznanili tudi s tem, da obstaja zanimanje za pregled zakona o romski skupnosti iz leta 2007. Virant jim je pri tem svetoval, naj najprej počakajo na oblikovanje komisije za zaščito romske skupnosti pri vladi, da se bo vedelo, kdo bo njihov sogovornik. Ob tem pa povedal, da bo to verjetno minister za izobraževanje Žiga Turk.

Srečanja več kot le enkrat

"Prav je, da se o Svetu romske skupnosti govori, a mislim, da se morajo določene stvari, še preden se izrečejo, pretehtati in preštudirati," je prepričan predsednik Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat Muc. Meni, da bo imel predsednik DZ posluh za romsko skupnost in da se ne bodo srečali samo ob dnevu Romov, ampak da bodo pogovori tekli tudi "takrat, kadar se bo obravnavala konkretna tematika s konkretnimi sklepi".

Komentarjev 3
  • privat 20:22 17.oktober 2012.

    naj jih odnese v svojo spalnico...

  • Ferluci 16:34 04.april 2012.

    Kaj nima pametnejšega dela ? Pa to ja ne bi smela biti prioriteta te vlade! Romi ne bodo več kupovali? Saj jim ni treba, ker kradejo!

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 14:31 04.april 2012.

    Svoji k svojim!!