Slovenija
14 ogledov

Virant dobil podporo

Ukinjene obline Žurnal24 main
Kot zgled navaja Dansko, kjer so število občin z okoli 200 zmanjšali na 80.

Minister za notranje zadeve Gregor Virant je na jutranjem sestanku v državnem zboru (DZ) od vodij poslanskih skupin koalicije dobil načelno podporo za projekt združevanja občin. "Večje občine bodo močnejše, imele bodo boljše kadrovske in finančne zmožnosti in se bodo lažje soočale z razvojnimi izzivi," je prepričan Virant.

Na današnjem sestanku so se po njegovih besedah dogovorili, da bodo oblikovali strokovno skupino, ki se bo projekta lotila postopoma. "Pomembna je kakovost projekta, vprašanje časa je sekundarnega pomena. Ne bo se divjalo," je pojasnil minister. Pomembno je, kot pravi, da projekt podpre tudi stroka. Ob tem še ne ve, ali se bodo občine združile že do lokalnih volitev.

Kot zgled navaja Dansko, kjer so število občin z okoli 200 zmanjšali na 80. "To je prava smer tudi za Slovenijo, saj se je Slovenija preveč razdrobila tako po finančnih kot kadrovskih resursih."

"Organiziran napad na podeželje"

V opoziciji, kjer združevanja občin ne podpirajo, so prepričani, da koalicija načrtno škodi podeželju in občinam, kjer nimajo svojih županov. "To je organiziran napad na slovensko podeželje," je danes na novinarski konferenci SLS dejal Franc Bogovič. Pri tem je poleg združevanja občin in sprememb financiranja občin omenil novi davek na nepremičnine.

Komentarjev 11
  • privat 12:06 11.september 2013.

    tooo Virant!!! zmanjšati občine za 50%...in ukiniti vse občine ki delajo zgubo...Kočevje ,ribnica ,črnomelj ,metlika,....Vse pod ljubljansko občino

  • Šemefuky 20:59 10.september 2013.

    Prasca v klobase, narediti pokrajine in pustiti občine, da odločajo o lolnih zadevah.

  • Žurnalček 18:33 10.september 2013.

    Vsem idiotom iz SLS , ki se bojijo izgubiti župane , bi jaz na njihovo trditev , da se z zmanjšanjem občin ne bo nič poznalo na prišparanem, svetujem , da začno zagovarjati povečanje občin na 400 .