Slovenija
1 ogledov

Virant: Dodatni rezi bodo potrebni

slovenija 28.05.08 Gregor Virant minister za javno upravo RS Slovenije, portret, Saša Despot
Dodatni rezi v javno porabo bodo tudi po mnenju ministra Gregorja Viranta nujni. A ukrepi utegnejo zaradi različnih strankarskih pogledov povzročiti trenja v koaliciji.

DeSUS nasprotuje posegom v pokojnine, SD ni navdušen nad privatizacijo. A Virant svari: "Koalicija mora biti enotna in pozabiti na strankarski prestiž".

Kam bo posegel, ni povedal 

Minister za notranje zadeve in javno upravo Virant po seji vlade sicer ni želel povedati, na katera področja bodo segli nadaljnji ukrepi, posvaril pa je, da bo v javno porabo treba rezati na številnih področjih. Sam je bolj zavzet za iskanje rezerv na odhodkovni strani kot pa za uvedbo kriznega davka.

Zmanjšanje zaposlenih za 1%=50 milijonov na leto

Glede plač javnih uslužbencev je zadeva po njegovih besedah zaprta, zato izpostavlja "železno disciplino" pri zmanjšanju števila javnih uslužbencev. Tega se bodo po njegovih besedah morali držati vsi resorji. Kot je pojasnil, bodo ostali pri načrtovanem zmanjšanju števila zaposlenih za en odstotek letno, kar pomeni 50 milijonov evrov na letni ravni.

Debirokratizacija javnih naročil

Izpostavil je še ukrepe pri javnih naročilih. Pri tem je treba po Virantovem mnenju zlasti debirokratizirati sistem oddajanja naročil, kar pomeni, da bi se izbral najugodnejši ponudnik. Poleg tega je po njegovih besedah treba usposobiti ljudi, ki oddajajo javna naročila in jih mogoče tudi nagraditi, če privarčujejo.

Manjše število občin

Med nujnimi ukrepi je tudi zmanjševanje števila občin, čeprav po Virantovih besedah koalicija o tem še nima konkretnega načrta. Po njegovih ocenah bi v Sloveniji lahko shajali približno s sto občinami. Kot pravi, bi morali določiti, da je absoluten kriterij za občino najmanj 5000 prebivalcev, ostale pa bi preprosto ukinili oz. združili z večjimi. Na ministrstvu za javno upravo bodo, kot je napovedal Virant, naredili tudi simulacijo, kaj bi tak kriterij prinesel.

Pojasnil je še, da ima vlada zastavljen rebalans proračuna, ki ga bo državni zbor sprejel predvidoma na julijski seji. Deficita je za 1,5 milijarde evrov, je povedal in dodal, da ne bodo smeli odstopiti niti za evro.

O privatizaciji še danes

Minister za notranje zadeve in javno upravo se je dotaknil tudi privatizacije, o čemer se bo koalicija usklajevala danes pozno popoldne. Predlog za prodajo 15 podjetij je vlada že poslala v DZ, o katerem morajo poslanci po Virantovem mnenju glasovati do poletja.

Spomnil je, da ima s privatizacijo težave koalicijska SD. Po Virantovih besedah prav gotovo ni dobro, da tako močna koalicijska stranka, kot je SD, nasprotuje nekaterim projektom, ki so nujno potrebni, da državo "spravimo v red". Zato upa, da bodo to "dojeli in razumeli" ter te projekte podprli.

Komentarjev 4
  • Scott 17:43 31.maj 2013.

    Kakšni rezi in kje, kdo vam ga bo tokrat zarezal?Zopet Foure kot v Makedoniji?

  • macko 06:41 31.maj 2013.

    mojster virant , za začetek poskusimo vsi letet po ekonoskih, beri : dejanskih cenah, etc.z ozirom na cene vozovnic za moje otroke, očitno prispevam v državni proračun tudi za šolstvo in izobraževanje vaših.torej, kje boste rezal ?zberite ...prikaži več se, pa najprej rešite probleme v lastni kuhinji, ali pa zaprosite za soc. pomoč...

  • Šemefuky 20:27 30.maj 2013.

    Tkole bom vprašu prašičjeglavega PreViranta; če mi nehaš izplačevati plačo, če podražiš vse položnice, če zaradi mene pokradeš banke, tovarne, zaposliš vse svoje nesposobneže kjer želiš, a ti bo potem dovolj? Steram te v 3PM, govedo pokvarjeno, nesposobno.